Властите в Рио де Жанейро се отказаха тотално от плановете си за строеж на писта за Формула 1, с което предишния кмет искаше да "открадне" домакинството на Сао Пауло в най-престижната автомобилна надпревара.

Рио искаше да привлече внимание с плажовете и нощния си живот, а пистата бе предвидена за строеж в гористия участък "Камбоата". Планът бе подкрепен от президента Жаи Болсонаро и бившия кмет Марсело Кривея, но предизвика недоволство сред местното население.

Така новият кмет Едуардо Паеш, който встъпи в длъжност на 1 януари, спря проекта, който така или иначе срещна редица забавяния. "Нужно е по-често да водим разговори за опазване на зелените площи, а не за унищожаването им", твърдят от кметството и добавят, че гората "Камбоата" е дом на стотици животински видове, включително 14 застрашени от изчезване. Знаците за отказа на Рио бяха ясни и Ф1 вече подписа нов договор със Сао Пуло. Така "Интерлагос" ще продължи да бъде домакин на Гран при до 2025.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.