Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Даниел Рикиардо сподели, че очаква новите болиди за 2017-а година да разкрият част от слабостите на неговите конкуренти. Австралиецът визира факта, че колите през идния сезон ще изискват много повече физически усилия при самото пилотиране.

По тази причина Рикиардо ще започне своята подготовка още в самото начало на следващата година. Той иска да бъде максимално подготвен за нещата, с които ще се сблъска по силата на новия правилник. Промените в дизайна и по-широките гуми ще доведат до по-силно притискане на колите към асфалта, а прогнозите са, че автомобилите ще бъдат с около 5-6 секунди по-бързи в рамките на една обиколка.

Рикиардо не изключва част от младоците, които са още нови в спорта, да изпитат истински шок при първото си сядане зад волана. „Наистина е възможно. Ако колите изискват толкова физически усилия както във времето, когато правех първия си тест, то тогава може да усетиш истински шок“, коментира той. „Ако това се случи, наистина мисля, че на някои хора няма да им хареса особено и ще бъдат разкрити.“

„Състезанията в горещините ще бъдат големите през сезона. Говоря за Малайзия, Сингапур... Ако не си подготвен за това, то заключителните 15-20 обиколки ще бъдат изживяването, което ще е най-близко до представата за ада.“

„Особено пилотите, които са от доста време в шампионата, искат по-бързи коли. Не говоря за по-сложни в техническо отношение. Искаме нещо по-предизвикателно във физическо отношение и малко по-страшно може би. Помня, че в първите си бързи завои през 2009 скоростите бяха астрономически – главата ми направо щеше да се откъсне. Затова малко съчувствам на младоците сега, когато нещо такова ще им случи. Останалите искаме пак да изпитаме това усещане“, допълни Рикиардо.