Едно от легендарните трасета във Формула 1 – пистата  „Монца” в Италия ще премине през реконструкция на обща стойност 100 милиона евро, за да остане част от календара в „кралските гонки”. „Гадзета дело спорт” доложи, че шефовете на трасето се надяват цялата процедура да приключи до 2022 година, когато трасето ще навърши точно 100 години.

„Монца” е приемала състезания от Ф1 във всички сезони от учредяването на надпреварата през 1950 година без един (1980-а). Нарастващите разходи около участието в шампионата обаче започна да „хапе” организаторите на ГП на Италия, както се случва с други исторически писти в Германия и Великобритания.

Гран При на Германия беше спасено от собствениците на Ф1 „Либърти Медия”, които сключиха сделка с Мерцедес. Бъдещето на старта за Голямата награда на Великобритания обаче не е така сигурно, защото договорът на „Силвърстоун” с Ф1 е до 2020 година.

Според плановете за реконструкцията „Монца” може да претърпи сериозни промени. „Гадзета” твърди, че вторият завой „Лесмо” ще бъде разширен, с което ще се отменят промените нанесени по пистата заради смъртта на Айртон Сена на „Имола” през 1994 година. Вторият шикан – в който Себастиан Фетел и Люис Хамилтън се удариха през отминалия сезон, може би ще бъде премахнат, а като цяло ширината на пистата ще бъде увеличена, за да бъде в съответствие с последните изиквания на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).