Техническият съветник на Ред Бул Рейсинг – д-р Хелмут Марко, разкри плановете на отбора от Формула 1 да създаде изцяло нова аеродинамична концепция за болида RB15 преди Гран При на Китай. Австриецът също така разкри, че още по-голям набор от подобрения ще бъдат инсталирани преди състезанието за Голямата награда на Испания.

Свежата колаборация на „биковете” с Хонда като доставчик на двигателите си остава една от движещите интриги през 2019-а, като по време на предсезонните тестове Марко и шефът на отбора Кристиан Хорнер не спираха да сипят позитиви спрямо японския си партньор. Докато новото пилотско попълнение Пиер Гасли имаше трудности в първите два старта, Макс Ферстапен завърши 3-и в Австралия и 4-и в Бахрейн, макар че при по-скорошното състезание не можеше да се мери с темпото на Ферари и Мерцедес.

Към момента Ред Бул са сигурни, че проблемите им не се коренят в двигателя на Хонда, затова сега ще потърсят нови решения относно своя собствен дизайн, чрез които да извлекат по-добро темпо.

Според „Формуле 1” австрийците биха могли да прекопират концепцията на Ферари за предното крило, която към момента се следва единствено от Алфа Ромео предвид връзките между двата отбора.

„Няма да има чисто нова кола”, каза Марко. „Имаме проблем с аеродинамиката. Не става дума за шасито.”

„Трябва постепенно да доближим Мерцедес и Ферари, да намерим разрешения за нашия проблем. Това е истинската необходимост. Тази година ще се справим добре. Напълно съм уверен.”

„Ейдриън Нюи е в процес на дълбок размисъл, което обикновено сочи, че е наясно какво трябва да се свърши за коригирането на проблема”, добави Марко.

Състезанието за Голямата награда на Китай ще се проведе в Шанхай на 14 април. Проследете свободните тренировки, квалификацията и самия старт чрез каналите на DIEMA XTRA и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.