Изглежда, че колкото и да се опитваха, Ред Бул Рейсинг и Даниел Рикиардо няма да се разделят по най-цивилизования начин. Поне това личи от изказването на главния съветник в отбора от Формула 1 д-р Хелмут Марко, който открито обвини състезателя в предателство.

29-годишният Рикиардо предизвика изненадващ трус сред „червените бикове” в Унгария, когато обяви,че преминава в Рено от следващия сезон. Дестинацията изненада мнозина, понеже се предполагаше, че австралиецът се цели доста по-високо – Мерцедес или Ферари.

Според Марко пилотът не е подходил никак коректно към отбора, в който премина цялата му досегашна кариера. Австриецът твърди, че Рикиардо е обещал да преподпише с Ред Бул дни преди да дойде обявлението за трансфера в Рено.

„Не мога да разбера тази промяна. Цялата история е много странна”, коментира Марко. „Преговорите бяха трудни, но в срядата преди Гран При на Австрия разговаряхме в течение на 2 часа и стигнахме до споразумение.”

„По време на уикенда отново имаше разговори и предоговаряне на част от условията. В Унгария Рикиардо каза на собственика Дитрих Матешиц в мое присъствие, че е окей с всичко и ще подпише по време на тестовете във вторник. Това обаче така и не се случи.”

„В четвъртък той се обади и каза, че отива в Рено. Мога само да предполагам, че или не вярва в проекта ни с Хонда (който ще доставя двигатели за Ред Бул от следващия сезон – б.р.), или от Рено са му предложили много пари.”

„Той твърди, че има нужда да смени обстановката. Мога да разбера това, но е жалко, защото той е един от най-силните пилоти. Изпреварванията му са страхотни. Те идват съвсем изненандващо, а понякога опонентите му дори не разбират какво се случва.”

„Мисля, че в близко бъдеще празненствата му с „пияната обувка” ще бъдат много трудно осъществими”, добави Марко по отношение традиционния начин, по който Рикиардо отбелязва класиране на подиума.