Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф си позволи първи критики към новия пилот на отбора Валтери Ботас. Според началника финландският състезател сам е опропастил шансовете си за победа в Гран При на Китай.

Бившият ас на Уилямс допусна много наивна грешка в 8-ата обиколка точно когато колата за сигурност се канеше да се прибере. Той се завъртя на мокрото трасе и от 5-и в колоната се оказа 12-и. Оттам насетне той трябваше да се мъчи да навакса пропуснатото, като в крайна сметка завърши на 6-ата позиция.

Хамилтън покори Китай като абсолютен властелин

„Той изпусна нещата, когато на пътя имаше кола за сигурност“, коментира Волф пред „Скай Спортс“. „Случва се и на най-добрите. Пистата беше доста хлъзгава и той загуби контрол, след което състезанието беше приключило за него.“

„Валтери трябва да се възстанови след това. Нужно е да го анализира, а после да го изтрие от съзнанието си. Това беше едва второто му състезание през сезона, до края има още 18.“

„В хода на състезанието се видя, че той имаше нужното темпо. Неговите резултати за една обиколка бяха като тези на Люис Хамилтън в дадени моменти от надпреварата. След като обаче веднъж си загубил толкова много позиции и вече не се ви челото, трябва първо да реагираш психически, а това е тежка задача“, допълни Волф.

Люис Хамилтън спечели 5-ата си победа на пистата в Шанхай и по този начин изравни Себастиан Фетел (Ферари) в класирането при пилотите. При конструкторите Мерцедес е начело с 66 точки, следван от Ферари, който изостава със само точка.