Състезателят на Хаас във Формула 1 Кевин Магнусен изрази недоволството си от неефективните огледала за обратно виждане на модерните болиди. Според датчанина съвременните интерпретация на жизнено важния аксесоар не помага на пилотите и дори ограничава видимостта им в ключови мигове.

Откакто се присъедини към американския отбор, Магнусен доста пъти беше упрекван в това, че блокира по-бързи опоненти на пистата. В голяма част от тези случаи оправданието на пилота бе именно факта, че не е видял ситуацията както трябва. Най-пресният пример се разигра на „Сузука” в Япония, където на старта Шарл Льоклер със своя Заубер се заби в задната част на колата, управлявана от Магнусен. Отначало вината за сблъсъка падна върху бъдещия пилот на Ферари, но впоследствие състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг промени гледището си, отчитайки че Магнусен действително се е отместил твърде късно.

„Трябва да се съглася с него, че закъснях с реакцията си. Проблемът е в това, че не можеш да видиш човека зад себе си, докато той не направи маневра. Тогава вече го виждаш. Това е проблем, който трябва да оправим с общите усилия на всички?”, каза Магнусен.

ФИА вече планира промени в техническите си регулации за 2019 година, които ще касаят пряко позиционирането на огледалата за обратно виждане. Те ще станат по-ниски и подаващи се повече извън корпуса на болида.