Пилотът на Ред Бул - Серхио Перес, не успя вчера да се пребори за второто място в крайното класиране за сезон 2022 във Формула 1. Той заяви, че съотборникът му Макс Ферстапен го е забавил, макар и неволно в състезанието на “Яс Марина”.

Забавянето се е получило при първите спирания в бокса, когато Перес пресече стратегията на пилотите около него, но отново се озова зад Макс, на 2 секунди зад него. Тогава обаче Ферстапен все още се опитваше да накара гумите му да заработят и темпото му беше по-ниско. Перес поиска по радиото от тима да кажат на нидерландеца да вдигне темпото.

В крайна сметка обаче стратегията на Льоклер и Ферари успя да заблуди Перес да направи още един ранен бокс и накрая не му стигнаха обиколките, за да догони Шарл.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

“Това е част от нашия спорт, понякога печелиш, друг път губиш - коментира след финала Перес. - Ферари и Шарл направиха фантастично състезание, справиха се отлично с пазенето и работата с гумите, бяха по-силни от нас в края на първата серия обиколки, малко преди края й темпото ми беше зле. Това се оказа проблем за нашата стратегия.”

“Във втората ми серия обиколки бях зад Макс, който беше с една смяна на гуми, а аз - с две. Оказа се, че не мога да взема максимума от тези гуми в този отрязък от състезанието, не можех да натискам толкова, колкото беше възможно. Но в крайна сметка, ние направихме всичко възможно и това е най-важното”

Мексиканецът допълни, че в хода на състезанието е обсъждал с бокса промяна на стратегията му.

“В един момент обсъждахме дали да не мина и аз на едно спиране в бокса, но деградацията на гумите беше по-висока в сравнение с това, което очаквахме. Не можех да натискам толкова колкото трябваше във втората ми серия обиколки и това ми струва около 2 секунди”