Четирикратният световен шампион във Формула 1 - Себастиан Фетел, приключи своята кариера с 10-то място в Гран При на Абу Даби, въпреки че бе с донякъде сбъркана стратегия с едно спиране в бокса с изключително дълъг първи стинт с гумите медиум.

На финала той бе изпреварен и от своя съотборник Ланс Строл, който потегли 14-ти и направи две спирания в бокса. Въпреки това наглед незадоволително развитие на състезанието германецът остана доволен от факта, че завърша кариерата си с резултат в топ 10.

„Чувствам се изтощен в момента, но само мога да повторя, че последните две години бяха разочароващи от към спортна гледна точка, но много позитивен и важен за моя живот. Много неща се случиха, осъзнах много неща. Мисля, че е голяма привилегия да сме в такава позиция, а тя носи и отговорности“.

„Надявам се да съм предал малко от това на другите пилоти, които да продължат добрата работа. Хубаво е да видим, че ние имаме силата да вдъхновим хората с това, което правим. Аз мисля, че има много по-важни неща от това да се състезаваш в кръг“.

„Но това е нещото, което ние обичаме и ако чрез него успеем да предадем важните ценности това е нещо голямо и аз си мисля, че от тази гледна точка последните две години бяха страхотни за мен. Благодаря за подкрепата, съобщенията, писмата и цялата любов“.

„Знаете как е. Исками се да бях спечели няколко точки повече. Насладих се на състезанието. Преди него днес беше малко по-различно, но след като светофарите изгаснаха всичко си беше нормално“.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

„Днес не избрахме най-подходящата стратегия, което беше жалко, защото нещата можеха да се развият по-добре за нас в конструкторския шампионат. За мен това беше голям ден, който беше много специален и приятен“.

„Сигурен съм, че много неща ще ми липсват. Имах хубава битка с Даниъл (Рикардо) на финала, но така и не успях да се доближа достатъчно, за да го атакувам. Мисля, че беше хубаво, че се борихме с него и завършихме и двамата в точките“, заяви Фетел.

В крайното класиране във Формула 1 Фетел и Рикардо завършиха с равен актив от по 37 точки, но заради 5-то място на австралиеца от Сингапур той се класира на 11-та позиция, докато Фетел е 12-ти в крайното класиране. Най-добрият резултат на четирикратния световен шампион в хода на сезона бе 6-то място, което той постигна на два пъти в Азербайджан и Япония.