Съветникът на отбора на Ред Бул във Формула 1 Хелмут Марко потвърди за разговори с пилота на Ферари Карлос Сайнс, но заяви, че настоящият пилот Серхио Перес е най-добрата опция.

Сайнс ще напусне Ферари в края на сезона, тъй като седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън пристига от Мерцедес.

Испанецът вече има история с Ред Бул, защото е бивш пилот на дъщерния отбор Торо Росо, заедно с тогава младия Макс Ферстапен, който в момента е водещият пилот на Ред Бул с три поредни титли във Формула 1. Той е единственият пилот, извън Ред Бул, който е печелил старт от началото на сезон 2023, побеждавайки през миналата година в Сингапур е през миналия месец в Австралия, освен това се класира на подиума във всички три състезания, в който участва тази година.

"Разговаряме с него, той прави най-силния си сезон във Формула 1", призна Марко пред австрийския вестник Kleine Zeitung.

"Но има много изкушаваща оферта от Ауди, с която не можем да се сравняваме или да надхвърлим. Всички го познаваме от дните му в Торо Росо. Дори тогава се състезаваше с Макс. Но много го нарани това, че подкрепихме Ферстпане в Ред Бул, а не него", каза още Хелмут Марко.

Той визираше германския производител на автомобили Audi, който трябва да влезе във Формула 1 през 2026 година, придобивайки отбора на Заубер. Договорите на настоящите пилоти на Заубер Валтери Ботас и Чжоу Гунюй изтичат в края на годината.

Марко добави още, че Перес остава предпочитаният кандидат, защото "е ясно, че Чеко прави най-добрият си сезон в момента, откакто е с нас".

"Ако продължи да се представя по този начин, той със сигурност е най-добрата опция за Ред Бул за 2025 година", обясни Хелмут Марко за Серхио Перес, който завърши втори след Ферстпане в три състезания през настоящия сезон./БТА