Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф  описа преговорите с Уилямс относно техния пилот Валтери Ботас като деликатни. Според австриеца няма гаранции, че финландският пилот ще кара при тях през следващия сезон.

След изненадващото оттегляне на Нико Розберг германският тим веднага се зае да търси нов съотборник за Люис Хамилтън, а след първите няколко дни името на Ботас изпъкна като топ фаворитът. Мерцедес изкуши Уилямс с отбивка от 50 процента по договора им за доставка на двигатели (или иначе казано – 10 милиона евро). От Уилямс вече си осигуриха резервен план, като убедиха доскорошния си пилот Фелипе Маса да продължи в шампионата поне за още година. Въпреки всичко Волф не счита, че работата вече е опечена.

„Още не сме взели решение, защото то касае доста повече страни от самия пилот и нашия тим“, коментира босът на Мерцедес. „Валтери е опция, но в същото време знаем колко важен за Уилямс е той. Ситуацията е деликатна, трябва да маневрираме внимателно, така че няма да прибързваме.“

Със сигурност изказването на австриеца визира и факта, че той е част от екипа, който помага на Ботас да управлява кариерата и правата си. Волф обясни, че ако скандинавецът приеме да кара за Мерцедес, той ще се оттегли от позицията на негов мениджър. „Не съм идиот. Когато се присъединих към „Даймлер“ преди четири години, подписах договор, по силата на който нямам право да менажирам или да имам търговски интерес към пилот на Мерцедес. Това не е проблем, не очаквам и да се появи такъв. Който говори за конфликт на интереси, очевидно не разбира Формула 1“, допълни Волф.