Президентът на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод в прав текст предупреди пилота на Ферари Себастиан Фетел, че повече не иска да вижда от него изпълнения като тези в Гран При на Азербайджан.

Тогава германецът реагира бурно на свой сблъсък с Люис Хамилтън от Мерцедес при кола за сигурност на пътя. Британецът водеше колоната и намали рязко, при което болидът на Фетел го удари в гръб. Четирикратният световен шампион избесня и изравни двете коли, за да удари съвсем умишлено предната си гума в тази на съперника.

Жан Тод: Случаят от Баку не бива да се повтаря

Оттогава отношенията между Фетел и Хамилтън охладняха до точка на замръзване, а германецът дори бе изправен пред трибунал на ФИА, който да прецени дали не заслужава по-сериозно наказание от 10-секундното преминаване през бокса, което изтърпя в хода на състезанието му костваше шанса да победи.

В крайна сметка допълнителна санкция не бе наложена, но Жан Тод бе безкрайно ясен в своето предупреждение. „Много е важно да интерпретираш ситуацията добре. Това не значи, че трябва да позволиш на пилотите да правят всичко, но си длъжен да опиташ да ги разбереш”, каза французинът.

Нищо не е забравено, нищо не е простено между Фетел и Хамилтън

Днес след края на квалификацията за Гран При на Австрия Фетел и Хамилтън отново демонстрираха взаимната си неприязън, като отказаха да си стиснат ръцете въпреки поканите от конферансието. Всичко това кара шефът на ФИА да има едно на ум за нови взривоопасни ситуации в утрешния старт.

„Много е лесно да взимаш решенията зад бюро, да съдиш от такава позиция. Трябва да приемеш, че в живота хората могат да проявят емоции. Ситуацията в Баку беше нещо съвсем различно, но е ясно, че Себастиан получи някои много изрични предупреждения. Разбира се, това няма да се повтори. Ако въпреки всичко се случи отново, тогава последствията ще бъдат много сериозни”, заяви Тод.