Президентът на ФИА Жан Тод смята, че инцидентът в Гран при на Азербайджан между Себастиан Фетел и Люис Хамилтън изобщо не е трябвало да се случва, но след като е факт, трябва да послужи като поука за всички състезатели. За инцидента на пистата в Баку, както и по други интересни теми, босът на Международната автомобилна федерация говори в специално интервю за NOVA. 

- Г-н Тод, как виждате бъдещето на Формула 1 след ерата Бърни Екълстоун?

- В живота винаги има промени. Мисля, че това е една нормална промяна, след толкова много години. Една нова страница. Идват едни големи професионалисти, много отдадени на каузата, които започнаха много добро и конструктивно партньорство с Чейс Кери и неговия екип.

- ФИА е силно ангажирана със сигурността. Как може да бъде направена Формула 1 по-сигурна. За повече от 20 години има един смъртен случай, но Вие казахте, че това е твърде много.

- Разбира се, един отднет живот е твърде много. Но, ако погледнете 30-40 години назад, понякога е ималко по няколко смъртни случая на сезон. Това винаги е голямо нещастие. В последните години това намаля драстично, защото всички работим в тази посока. Целта ни е обаче това да не се случва никога повече.

- Коя ще бъде следващата голяма звезда във Формула 1? Може би Макс или Ланс?

- Това е Вашата работа - да кажете кой ще е следващият. А нашата е да създадем най-добрите правила за моторния спорт. В момента има много млади пилоти, някои от тях трупат бързо опит. Споменахте Макс Верстапен, Ланс Строл също показа качества напоследък. Има обаче и много талантливи момчета, които идват от Формула 3 във Формула 2 и съм сигурен, че те също ще бъдат част от тази дискусия.

- Как виждате битката за титлата. Смятате ли, че тя премина границата на феърплея с последния инцидент между Фетел и Хамилтън в Баку или всичко все още е по правилата и просто е много интересно за всички нас?

- В последното състезание не трябваше да се случва. Много се изговори относно това, беше взето решение. Себастиян Фетел имаше възможност да спечели това състезание, но беше наказан и завърши четвърти. Случаят беше дискутиран в Париж и е време да остане в миналото. Всички трябва да си вземат поуките от този случай и това да не се повтаря повече.