Пилотът на Рейсинг Пойнт Серхио Перес обяви, че ще се раздели с британския тим в края на сезон 2020 във Формула 1. Това идва като изненада, предвид факта, че мексиканецът има договор с отбора до края на 2022 година.

Новината за раздялата между Перес и Рейсинг Пойнт, който от догодина ще бъде ребрандиран като Астън Мартин идва след месеци на спекулации, че мястото до Ланс Строл ще бъде заето от настоящия пилот на Ферари Себастиан Фетел, който ще се раздели с „черните кончета“ след края на настоящия сезон през декември.

„Здравейте всички. Всичко в живота има начало и край и след седем година заедно, моето време с отбора ще приключи в края на сезона. Боли защото съм разчитал на отбора в трудни моменти и заедно успяхме да преодолеем множество препятствия и съм горд, че успях да спася работата на няколко от съотборниците ми. Ще запазя спомените от добрите моменти, които изживяхме заедно, приятелствата и задоволството, че винаги съм давал всичко от себе си.

„Винаги ще съм благодарен за възможността, която ми бе дадена от Виджай Маля, който повярва в мен през 2014 година и ми позволи да продължа кариерата си във Форс Индия. На сегашната администрация начело с Лорънс Строл желая всичко най-добро за бъдещето, особено с идващия проект на Астън Мартин.

„Нямам „план Б“, намеренията ми са до продължа да се състезавам във Формула 1, но това ще зависи от възможностите пред мен и дали ще намеря проект, който ще ме кара да давам 100% от себе си във всяка обиколка.

„Искам да благодаря на всеки един от вас, който ме е подкрепял през последните 10 години. На моето семейство, което винаги е било до мен въпреки всичко. На всички спонсори, които повярваха в мен, на моя екип, на Господ, който ме благослови с възможността да изживея приключението наречено Формула 1.

„Надявам се да мога да ви дам добри нови в най-скоро време, но за сега нека се насладим заедно на следващите състезания“, написа Перес в своя официален профил в социалната мрежа „Twitter“.

Мексиканецът направи своя дебют във Формула 1 с отбора за Заубер през 2011 година, като записа три подиума с швейцарския тим през 2012 година, включително и второ място в Гран При на Малайзия, когато само пилотска грешка не му позволи да атакува Фернандо Алонсо за победата.

Последва една слаба година в Макларън, която съвпадна с началото на кризата в британския тим и Перес бе освободен от своя договор след само една година. Неговата кариера продължи във Форс Индия, където през се наложи като солиден пилот от средата на колоната, който успя да се възползва от предоставените му възможности и записа пет класирания на почетната стълбичка ребрандирания Рейсинг Пойнт.