Първият кръг от сезона във Формула 1 за 2020 година в Австралия беше отложен заради пандемията от коронавируса, която обхваща света. Макларън вече се оттегли от състезанието, след като потвърди, че един от членовете на техния екип е тествал положително за COVID-19. Тогава от Мерцедес се обърнаха към управителния орган да прекрати състезанието, след като техният пилот Люис Хамилтън заяви, че е "шокиран", че състезанието ще продължи по план.

Гран При на Китай, който беше насрочен за април, вече беше отложен, докато надпреварата в Бахрейн на 22 март ще се проведе без зрители.

Съмненията също нараснаха около надпреварата през следващия месец във Виетнам, поради карантината, наложена в страната.

Ето официалното изявление от ФИА:

"След  новината, че член на МакЛарън е тестван положително за COVID-19 и решението на отбора да се оттегли от Гран При на Австралия, Формула 1 и FIA свикаха среща на останалите девет директора на отбори в четвъртък вечерта. Дискусията завърши с мнение на мнозинството, че надпреварата не трябва да проведе. Формула 1 и ФИА, с пълната подкрепа на Австралийската корпорация за Гран При (AGPC), взеха решението, че всички дейности във Формула 1 за Гран при на Австралия се анулират“.

„Оценяваме, че това е много разочароваща новина за хилядите фенове, които трябва да присъстват на състезанието, а всички притежатели на билети ще получат пълно възстановяване и бъдещи информации ще бъда оповестени в срок“.

„Всички страни взеха под внимание огромните усилия на AGPC, Асоциацията на моторните спортове в Австралия, персонала и доброволците да организират началния кръг на Световното първенство във Формула 1 през 2020 година в Мелбърн, но стигнаха до заключението, че безопасността на всички членове на семейството на Формула 1 и широката общност, както и честността на конкуренцията имат предимство".