Почти сигурно откриващото състезание от новия сезон във Формула 1 в Австралия ще бъде отменено заради пандемията от коронавируса COVID-19, съобщава АФП. Новината все още не е потвърдена официално от ръководството на най-престижното автомобилно състезание.

По-рано днес стана ясно, че отборът на Макларън се оттегля от надпреварата в Мелбърн, след като член на екипа на тима е дал положителна проба за коронавирус. Първоначалната идея на организаторите бе състезанието да се проведе по програма в неделя и то с публика, но това вече изглежда невъзможно.

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън определи като "шокиращо" решението на Формула 1 състезанието в Мелбърн да се проведе по график и със зрители по трибуните.

"Наистина съм изненадан, че изобщо сме тук. Шокиращо е. Дори днес тук има много фенове. Изглежда сякаш целият свят реагира, макар и с известно закъснение, а ние - не. По-рано днес видяхме, че Тръмп затвори границите за Европа и НБА бе спряна, но Формула 1 си продължава", заяви Хамилтън пред журналисти.

Вече над 10 хиляди души се подписаха в подписка за отмяна на провеждането на състезанието в Австралия. /БГНЕС