Люис Хамилтън постигна своята втора поредна победа в Гран При на Франция по безапелационен начин. Британецът завоюва 6-и успех от първите 8 старта във Формула 1 за 2019 година и даде поредното красноречиво доказателство за превъзходството си спрямо останалите конкуренти.

34-годишният пилот стартира състезанието от първа позиция и нито за миг не допусна колебания. Така той не остави никакви шансове на своя съотборник в Мерцедес Валтери Ботас да мечтае за нещо повече от втората позиция. За финландеца дори не остана утешението, че ще вземе бонус точката за най-бърза обиколка, която отиде при 5-ия Себастиан Фетел (Ферари).

Другият пилот на скудерията – Шарл Льоклер започна и завърши трети на „Пол Рикар”, докато между съотборниците се намести Макс Ферстапен от Ред Бул.

В генералното класиране британският ас на Мерцедес води със 187 точки, докато вторият Ботас изостава все по-очевидно със 151.

Хамилтън: От доста време мечтаех за подобно представяне

Разочарованият Ботас: Стартът беше моят шанс, но не успях

Льоклер с радост прие третото място във Франция

При угасването на червените светлини на "Пол Рикар" Хамилтън показа страхотна реакция и не остави никакъв шанс нито на съотборника си Валтери Ботас, нито на който и да било друг да застраши първото му място. Шарл Льоклер (Ферари) опита да атакува поне финландеца, но нямаше шанс, а в същото време трябваше да внимава за търсещия пролука зад гърба му Макс Ферстапен. Зад тях Карлос Сайнс-младши успя да мине пред Ландо Норис в битката между Макларъните и в първите две обиколки постави Ферстапен под сериозно напрежение.

В 5-ата обиколка стартиралия от 7-о място Фетел спечели първата си позиция чрез лесно изпреварване срещу Ландо Норис и бързо започна да настига другия Макларън, пилотиран от Сайнс. Испанецът беше подминат от четирикратния първенец в 7-ия тур, докато в същото време Хамилтън методично увеличаваше аванса си на върха, натрупвайки преднина от над 2 секунди пред Ботас.

Осмата обиколка донесе и първото спиране в бокса, което беше за Антонио Джовинаци (Алфа Ромео), който беше избрал на по-непопулярната стратегия да стартира с меките гуми. Младият италианец все пак успя да изпълни нужния брой обиколки. Друг пилот извън челната десетка - Серхио Перес (Рейсинг Пойнт) - беше наказан с 5-секунди престой при следващото с си спиране в бокса заради напускане на пистата и извличане на предимство.

В 14-ия тур лидерът Люис Хамилтън докладва до механиците в бокса си за проблем с "нещо счупено" по неговата седалка. Преките сравнения на неговите последни обиколки с тези на Ботас показаха, че скандинавецът е незначително по-бърз. Отговорът на британеца долетя скоро след това под формата на нова най-бърза обиколка.

След 18-ата обиколка поетапно започнаха и масовите преминавания през бокса за пилотите, започнали с гуми медиум. Челниците отлжожиха максимално визитите си до питлейна, като остана впечатлението, че механиците на Ферари заблудиха Макс Ферстапен, който първи от топ 6 получи нов комплект. Всъщност обиколка по-късно (22-ата) Шарл Льоклер беше състезателят на "скудерията", влязъл за твърди гуми. Фетел и Хамилтън увериха механиците си, че техните комплекти медиум все още работят добре и останаха на пистата. Ботас първи вкара своя Мерцедес в питлейна, а тур по-късно най-накрай и британският му съотборник получи свежи гуми хард.

Оттук нататък интригата около челните позиции започна да изтънява мног осериозно. По-малко от 20 обиколки преди края Хамилтън водеше с 12 секунди пред Ботас, докато той от своя страна беше на 6 пред Льоклер. Монегаскът се намираше на идентично разстояние пред Ферстапен, чиято преднина пред петия Фетел варираше също от порядъка на 6,5-7 секунди.

Осем обиколки преди края заради внушителния аванс от 45 секунди от Карлос Сайнс и Макларъните като цяло Себастиан Фетел получи указания да спре още веднъж в бокса за свеж комплект гуми, с който евентуално да се атакува допълнителната точка за най-бърза обиколка. В крайна сметка идеята бе осъществена чак в предпоследната обиколка и доведе до нужния резултат.

Три обиколки преди края на състезанието заради откъснат ограничител за не повече от минута маршалите обявиха виртуална кола за сигурност, която по никакъв начин не промени статуквото. Във финалния тур имаше и малко екшън между Ботас и Льоклер. Монегаскът беше много близо до това да се възползва от съвсем изядените гуми на финландеца, която все пак успя да защити второто си място.

Следващият старт в календара е още следващата седмица, когато трасето "Ред Бул Ринг" ще приеме Гран При на Австрия.