Организаторите обещават най-бързото Гран При на Австралия след добавянето на четвърта DRS зона на пистата "Албърт Парк" за старта от третия кръг от сезона на Формула 1 в началото на април.

Четвъртата зона, първата за писта от Формула 1, беше въведена за миналогодишното състезание на модернизирана писта, но премахната от световната федерация ФИА от съображения за сигурност след първите две тренировки.

Gulliver/GettyImages
82 снимки

Шефът на Гран При на Австралия Андрю Уестакот каза пред "Мелбърн Хералд Сън", че има "положителна обратна връзка от ФИА и Формула 1 и технически погледнато четвърта DRS зона ще бъде въведена".

Резултатът, каза той пред вестника, е, че колите могат да достигнат скорост от 340 километра в час по пистата по улиците на Мелбърн.

"Това ще бъде най-бързото състезание в Мелбърн досега. Разполагате с еволюцията на автомобилите от миналата година и те очевидно са станали по-добри, а четвъртата DRS зона означава, че болидите ще бъдат по-бързи в задната част на пистата. Което очевидно ще увеличи скоростта, следователно ще намали времето за една обиколка и ще го направи Гран При на Австралия най-бързото досега, с най-високата средна скорост в Мелбърн", заяви Уестакот.

Системата за намаляване на съпротивлението (DRS), която позволява на пилотите да регулират задното крило на колите си в определени части на пистата, за да намалят аеродинамичното съпротивление, беше въведена във Формула 1 през 2011 година, за да позволи по-добро изпреварване.

Голямата награда на Австралия, някога откриваща сезона, беше отменена за две години заради пандемията от КОВИД-19 и ще се проведе на 2 април тази година, след състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия.

Шарл Льоклер с "Ферари" стартира от първа позиция и спечели надпреварата в Мелбърн през 2022-а.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева