Люис Хамилтън спечели надпреварата на Гран при на Айфел и записа 91-ата си победа в кариерата във Формула 1. По този начин роденият в Стивънидж пилот изравни легендарния Михаел Шумахер по брой успехи по трасетата на спорта, влизайки в специална графа. На Нюрбургринг пък втори завърши Макс Верстапен, който се добра до тази позиция след отпадането на втория пилот на „сребърните стрели” Валтери Ботас. Все пак при последното завъртане Верстапен взе бонус-точката за най-бърза обиколка.

Иначе, 14 години след последната победа на Михаел в Китай, Хамилтън се присъедини към величието на германеца.

Кошмарните представяния за Скудерия Ферари сякаш станаха логични, като Шарл Льоклер загуби три позиции от своята стартова такава и завърши седми, докато Себастиан Фетел финишира 11.

Даниел Рикиардо пък финишира на третото място, доставяйки първия подиум през сезона за Рено.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

От първа позиция стартира Валтери Ботас, който спечели квалификацията във вчерашния ден, надделявайки над съотборника си Люис Хамилтън и пилота на Ред Бул Макс Ферстапен, който остана трети. След първите трима се наредиха Шарл Льоклер (Монако) с Фераи, Александър Албон (Тайланд) от Ред Бул и Даниел Рикардо (Австралия) с Рено. Топ 10 на старта допълват Естебан Окон (Франция) с Рено, Ландо Норис (Великобритания) с Макларън, Серхио Перес (Мексико) с Рейсинг Пойнт и Карлос Сайнц (Испания) с втората кола на Макларън. Себастиан Фетел (Германия) пък ще стартира от 11-а позиция с втората кола на Ферари.

Надпреварата ще е по-специална за пилота на Алфа Ромео - Кими Райконен, тъй като това ще бъде неговото 323 състезание във Формула 1. Абсолютен рекорд!


Веднага след старта Хамилтън и Ботас бяха гума до гума в първия завой, като британецът стартира по-чисто, но неговият съотборник успя да запази първата си позиция, макар за секунди да бе изпреварен.

Шарл Льоклер също се опита да изненада Ферстапен, който обаче задържа монегаска зад себе си. Алекс Албън пък загуби петата си позиция от Даниел Рикиардо, който стана четвърти. Окон пък също загуби позиция за сметка на Перес и Норис и вече е девети.

В края на третата обиколка Льоклер вече бе на четири секунди зад Ферстапен. Рикардо е много близо до пилота на Ферари и се може да опита атака срещу него.

В петата обиколка Ботас има преднина 1.6 секунди пред Хамилтън. Ферстапен пък е на 1.5 секунди зад световния шампион.

В следващите турове Рикиардо опита атака срещу Льоклер, но монегаскът задържа позицията си, но е подложен на огромен натиск от страна на австралиеца. Логичното се случи ив деветата обиколка Льоклер бе изпреварен.

Два тура след това той влезе в бокса за нови гуми медиум. В същата обиколка Себастиан Фетел се завъртя на първи завой, но по някакъв начин избегна бариерите и се завърна на пистата.

Сякаш от нищото Люис Хамилтън успя да изпревари Валтери Ботас в 12-ата обиколка. Финландецът изобщо не успя да дозавие в завой №1 и това позволи на британеца да се приближи много и да го прескочи от външната страна във втори завой. Веднага след грешката и изпускането на лидерството Валтери мина през бокса за смяна на гуми.

В 14-ия тур Райконен и Ръсел се удариха, което доведе до отпадането на младия пилот на Уилямс. Рекордьорът в днешния ден пък получи наказание от 10 секунди. 

В 17-ата обиколка Албън и Квият се сблъскаха, което доведе счупено предно крило на руския пилот. 

Два тура след това Ботас се оплака от липсва на мощност, а обиколка след това окончателно трябваше да се оттегли.

Към 20-ата обиколка, след влизанията в бокса, Хамилтън води с 2,5 секунди пред Ферстапен, трети пък е Норис. Льоклер е 10-и, а Фетел 14-и. 

Пет тура по-късно вече имаше четирима отпаднали - освен Ръсел и Ботас, към тях се присъединиха Есетебан Окон и Алекс Албън. Колата на Ландо Норис също не вървеше добре, а Серхио Перес бързо го застигаше. 

Ландо Норис от Мерцедес се отказа и се наложи влизане на сейфти-кара на Гран при на Айфел. Ландо беше шести, след като колата му блокира и спря между завой 6 и 7. При влизането на колата за сигурност първи в пита влезе Даниел Рикиардо, след което Хамилтън и Верстапен. Британецът отвори преднина от 11 секунди пред нидерландеца, борейки се за победа №91 в кариерата си.

В 51-вата обиколка Пиер Гасли атакува успешно Леклер и пилотът на Алфа Таури вече е шести. Зад Шарл се залепи и Нико Хюлкенберг, който отново прави фантастично състезание като резервен пилот на Рейсинг Пойнт.


Ето и стартовата решетка за Гран при на Айфел: