Световният шампион Макс Верстапен спечели Гран при на Италия на пистата „Монца“ и по този начин постави нов рекорд по последователен брой победи във Формула 1 – 10. Ред Бул записа и шести двоен успех този сезон благодарение на второто място на Серхио Перес, а също така стана първият отбор в историята на спорта с 15 поредни победи. На почетната стълбичка се качи и стартиралият от полпозшиън Карлос Сайнц, докато съотборникът му във Ферари - Шарл Льоклер, остана четвърти.

Двамата пилоти на Мерцедес - Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, останаха пети и шести. Място в Топ 10 намериха още Алекс Албън с Уилямс, Ландо Норис с МакЛарън, Фернандо Алонсо с Астън Мартин и Валтери Ботас с Алфа Ромео.

Началото се забави с повече от 20 минути, след като по време на загряващата обиколка Юки Цунода получи повреда и спря край пистата, а организаторите се забавиха да отстранят колата му.

Сайнц стартира от първа позиция, като остана начело само в първите 14 обиколки, след което гумите му започнаха да влошават представянето си и Верстапен го догони, за да го изпревари. Контакт между Люис Хамилтън и Оскар Пиастри донесе счупено предно крило на австралиеца и наказание от 5 секунди на Хамилтън. В челото Верстапен се откъсна, а Серхио Перес започна да притиска автомобилите на Ферари.

Gulliver/GettyImages
97 снимки

Стартиралият от пето място Перес също догони двамата пилоти на Ферари, след като се справи с Джордж Ръсел с Мерцедес. Трябваха му няколко обиколки, за да се справи първо с Льоклер, а след това и със Сайнц, който на няколко пъти отби успешно атаките на мексиканеца, който на два пъти излиза от пистата и трябваше да връща второто място.

На финала Верстапен и Перес донесоха шеста двойна победа на Ред Бул този сезон, Сайнц се качи на подиума за първи път тази година, след като проведе оспорвана битка с Льоклер, тъй като двамата пилоти на Ферари бяха оставени да се борят свободно до финала. Монегаскът атакува на няколко пъти на различни места, но всеки път Сайнц го парираше, а две обиколки преди финала поиска атаките на Льоклер да спрат.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

25-годишният Верстапен постигна втора поредна победа на пистата „Монца“ и увеличи преднината си на върха в генералното класиране при пилотите, като вече има 364 точки. Серхио Перес, който има две победи през 2023-а година, e на втора позиция с 219 точки. Трети за момента е Фернандо Алонсо от тима на Астън Мартин със 170 пункта.

Следващото състезание от шампионата във Формула 1 ще се проведе на 17 септември в Сингапур.