Пилотът на Ферари Кими Райконен демонстрира своето типично чувство за хумор, когато за пореден път бе помолен да коментира темата около задължителния за всички болиди от Ф1 през 2018 година защитен елемент на кокпита, по-известен като ореол. Ледения изтъкна, че детайлът, когото мнозина не харесват заради нулевата му естетическа стойност, „работи” прекрасно, когато „слънцето се окаже на подходящата височина”.

Финландският ветеран успя да се пребори за трето място в Гран При на Австралия, което даде ход на сезон 2018. Непосредствено след самото състезание други бяха централните теми, но постепенно дискусията около предпазния елемент пак се поднови. Затова и Райконен е помолен да разкрие дали вече действително в състезателни условия ореолът не е бил повече пречка, отколкото всичко останало.

Грожан: Ф1 трябва да помисли отвъд ореола

„Не усетих никаква разлика в тестовете или в който и да е момент от уикенда. Определено не смятам, че ореолът смущава пилотите”, заяви асът на Ферари.

„Дали беше полезен? Да, смятам, че помогна… заради слънцето. Когато то се издигне на подходящата височина, ореолът пречи на слънчевите лъчи да те заслепяват”, пошегува се Райконен.

Алонсо: Не знам защо изобщо има дебат около ореола

Според съотборника на Райконен – Себастиан Фетел не бива да се търсят само негативните черти на ореола, чиято приоритетна цел е да защити пилота. „Смятам, че има полза от него, защото всичко е по-безопасно. Може би много хора го недолюбват заради външния вид, но един ден може би ще направи разликата, затова е хубаво да го имаме. По време на състезанието нямах никакви проблеми. Както Кими каза, дори беше полезен. Работеше като слънчев визьор. Вече при почетната обиколка накрая пречеше леко, защото не виждаш хората по трибуните”, допълни Фетел.