Пилотът на "Макларън" Оскар Пиастри беше наказан с три места в стартовата решетката за утрешното Гран При на Емилия-Романя във Формула 1 заради нарушаване на правилата по време на квалификацията за място. Така австралиецът няма да потегли от първия ред за неделното състезание, а от пета позиция.

Пиастри е санкциониран за това, че попречи на Кевин Магнусен. В решението на стюардите се казва, че той е излизал от бокса в момент, когато пилотът на "Хаас" е бил в бърза обиколка.

Наказанието означава, че съотборникът му Ландо Норис, победител в предишното състезание в Маями, се придвижва напред и ще стартира заедно с лидера в шампионата Макс Ферстапен с "Ред Бул" от първата редица. Шарл Льоклер ще бъде трети, а съотборникът му Карлос Сайнс четвърти за "Ферари".

"Макларън" може да се надява да спечели Гран при на Емилия-Романя, каза Пиастри преди да бъде санкциониран.

"Мисля, че да. Обикновено в миналото казвахме не, но мисля, че с последните ни изяви се научихме да казваме да. Така че ще видим какво можем да направим", коментира той, когато беше попитан дали може да се противопостави на Ферстапен.

"Определено поддържахме темпото през целия уикенд. Никога не може да отписвате Макс и "Ред Бул", разбира се, както току-що видяхме, но мисля, че увереността е висока", добави Ландо Норис и предупреди, че "Имола" е трудна писта за изпреварване./БТА