Световният шампион във Формула 1 Макс Ферстапен спечели надпреварата за Гран при на Испания. Пилотът на Ред Бул съумя да стигне до първата позиция, макар че трябваше да премине през доста перипетии, а и имаше лека доза късмет заради отпадането на Шарл Льоклер, който към средата на състезанието вървеше към убедителен успех. По този начин нидерландецът е новият лидер в шампионата при пилотите.

На втора позиция остана съотборникът на нидерландеца – Серхио Перес, а на почетната стълбичка, за втори път този сезон, намери място и пилота на Мерцедес Джордж Ръсел.

Вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц завърши четвърти, а седемкратният световен шампион Люис Хамилтън завърши пети, макар че още след старта спука гума и трябваше да се проправя път от 19-ата позиция. Шести остана Валтери Ботас, а точки от Гран При на Испания взеха още Естебан Окон, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Юки Цунода, който затвори топ 10. Бонус точката за най-бързата обиколка бе спечелена от Перес.

След този успех Ферстапен събра 110 точки и изпревари Шарл Льоклер за първата позиция в класирането, който остана със 104 пункта. Трети е Чеко Перес с 84, а четвърти - Джордж Ръсел със 74 точки.

Следващото състезание във Формула 1 е следващия уикенд, което ще се проведе в Монте Карло. 

Gulliver/GettyImages
94 снимки


Лидерът в класирането при пилотите Шарл Льоклер с Ферари стартира от полпозишън на пистата в Барселона. Монегаскът спечели дуела със световния шампион Макс Ферстапен с Ред Бул в съботната квабификация, който завърши на 0.323 секунди от Льоклер.

Другият състезател на Ферари Карлос Сайнц зарадва местната публика с добро представяне и трето време, а до него от втора редица започна Джордж Ръсел с Мерцедес.

Вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес стартира от пета позиция, а седемкратният световен шампион Люис Хамилтън даде шести резултат в квалификацията.


Шарл Льоклер стартира отлично с новит меки гуми и запази лидерската си позиция, а Макс Ферстапен не успя да го изпревари. Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел също стартира доста силно и успя да изпревари Карлос Сайнц, който се забави, като загуби позиция и от втория пилот на Ред Бул Серхио Перес.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, който единствен стартира с гумите медиум, се удари с Кевин Магнусен от Хаас в четвърти завой и спука своята предна лява гума. Той трябваше да мине през бокса, докато пилотът датчанинът премина през зоната за сигурност, след което също трябваше да мине за смяна на гуми. Двамата се върнаха на трасето съответно на 19-а и 20-а позиция.

Валтери Ботас с Астън Мартин пък изпревари другия пилот на Хаас Мик Шумахер в спора за шестото място в четвъртата обиколка. Два тура след това германецът загуби и седмото място от Естебан Окон, който само един тур по-рано изпревари Даниел Рикиардо за осмата позиция.

Фернандо Алонсо с Алпин успя доста бързо да стигне до 13-о място в шестата обиколка, след като стартира от последна позиция.

В седмата обиколка Калрос Сайнц направи грешка и загуби контрол над болида си в спирането за четвъртия завой и се завъртя, а след това премина през зоната за сигурност и се завърна на 11-та позиция.

Един тур след това подобна грешка допусна и Макс Ферстапен, който обаче бързо успя да укроти автомобила си, но падна до четвъртото място зад Ръсел и Перес. По този начин Льоклер дръпна с 8.5 секунди спрямо Джордж Ръсел.

В 13-та обиколка Ръсел и Ферстапен влязоха в бокса, като и двамата сложиха чисто нови гуми медиум. Те се върнаха на четвърта и пета позиция зад Ботас, който все още не беше спирал. Четири тура след това и Перес също влезе за смяна на сликове и сложи медиум. Льоклер също сложи гуми медиум в 21-ата обиколка. След връщането си на пистата монегаскът имаше аванс от 5.4 секунди преди Ръсел.

В същото време британецът успяваше да задържа зад себе си Ферстапен, който от началото на състезанието имаше проблеми със системата DRS. Чак в 24-а обиколка нидерландецът опита първата си същинска атака в спирането за първия завой, но Ръсел направи перфектна контраатака и задържа второто си място. В следващия тур Ферстапен отново бе близао до пилота на Мерцедес в началото на старт-финалната права, но отново системата DRS не проработи.

Льоклер съумя да отвори преднина от 13.5 секунди, но в същия момент болидът на монегаска изгуби мощност и се наложи да влезе в бокса, като стана ясно, че трябва да се откаже от състезанието. Само обиколка след това Ферстапен направи своя втори стоп, като той сложи меки гуми.

В началото на 31-я тур Серхио Перес стана новият лидер в надпреварата, след като изпревари с помощта на системата DRS Джордж Ръсел. В същата обиколка пък Ферстапен успя да излезе трети след изпреварване срещу Ботас.

В 44-а обиколка Ферстапен направи своето трето спиране в бокса и сложи гумите медиум. След стопа си световният шампион се върна на второто място зад Перес, като разликата между двамата бе 6.0 секунди. За по-малко от пет тура обаче нидерландецът настигна своя съотборник в борбата за първата позиция и още в средата на 49-а обиколка мексиканецът за втори път даде път на Ферстапен за лидерското място в състезанието. 

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън пък се изкачи доста незабелязано до шестото място. В 58-ата обиколка Сайнц и Хамилтън изпревариха Ботас, а само два тура по-късно седемкратният шампион не остави шанс на пилота на Ферари и дори стигна до четвъртото място.

Обиколка преди края Сайнц преодолява Хамилтън и се върна на четвъртата позиция. Пилотът на Мерцедес бе предупреден от екипа си за проблем с прегряването и бе помолен да отстъпи мястото си на испанския пилот на Ферари.

До края промени в челото нямаше и победител стана Макс Ферстапен, който се завърна начело в класирането, последван от съотборника си Серхио Перес и пилота на Мерцедес Джордж Ръсел на подиума.  


FINISHED | ГРАН ПРИ НА ИСПАНИЯ - 1. Макс Ферстапен (Ред Бул); 2. Серхио Перес (Ред Бул); 3. Джорд Ръсел (Мецедес)

Формула 1, шести кръг

СТАРТОВАТА РЕШЕТКА:

1. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - 1:18.750 минути

2. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул) - 1:19.073

3. Карлос Сайнс (Испания/Ферари) - 1:19.166

4. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес) - 1:19.393

5. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - 1:19.420

6. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - 1:19.512

7. Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео) - 1:19.608

8. Кевин Магнусен (Дания/Хаас) - 1:19.682

9. Даниел Рикардо (Австралия/МакЛарън) - 1:20.297

10. Мик Шумахер (Германия/Хаас) - 1:20.368

11. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън)

12. Естебан Окон (Франция/Алпин)

13. Юки Цунода (Япония/Алфатаури)

14. Пиер Гасли (Франция/Алфатаури)

15. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео)

16. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин)

17. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин)

18. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин)

19. Александър Албон (Тайланд/Уилямс)

20. Николас Латифи (Канада/Уилямс)