Макс Верстапен спечели Гран при на Япония и с нея Ред Бул вдигна титлата при конструкторите. Това е 13-ти успех за нидерландеца тази година и той е все по-близо до шампионската корона и при пилотите. Двукратният световен шампион вече има 400 спечелени точки за сезона.

Зад него се наредиха пилотите на Макларън. Ландо Норис взе второ място, а Пиастри - трето. Подиумът е първи за австралийския пилот.

Топ 10 допълниха Льоклер, Хамилтън, Сайнц, Ръсел, Алонсо, Гасли и Окон.

Инетерсен факт за състезанието на "Сузука'' е, че 5 болида отпаднаха от надпреватара. Албон, Сърджант, Строл, Перес и Ботас не успяха да довършат обиколките.
Следващото състезание е след две седмици в Катар.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

Обиколка 1

Добър старт на Макс Верстапен. Нидерландецът се справи и с двете коли на Макларън. В ускорението към първи завой Ландо Норис успя да се справи с Оскар Пиастри.

Инцидент между Алекс Албон и Валтери Ботас остави много карбонови отломки по пистата и състезанието беше стопирано с кола за сигурност.

Хамилтън, Перес и Гуаню Джоу също получиха удари в битката за позиция, а мексиканецът дори смени носа на болида си.

Обиколка 4

Състезанието е подновено. Верстапен направи добър рестарт и веднага се отскубна от преследвачите си. 

Обиколка 5

Инцидентите за Ботас продължават. Логан Сърджант блокира гумите и удари колата на Алфа Ромео. Финландецът влезе за втори път в бокса в рамките на няколко обиколки. Пилотът на Уилиямс пък получи още 5 секунди наказание.

Обиколка 6

Страхотна битка между двата Мерцедеса на Хамилтън и Ръсел. Двамата съотборници бяха гума до гума и в крайна сметка седемкратния световен шампион успя да направи изпреварване.

Обиколка 12

Нов удар за Чеко Перес. Пилотът на Ред Бул опита да изпревари Кевин Магнусен, но двамата се блъснаха. Състезателят на ХААС се завъртя, а Перес отново счупи предното си крило и за втори път влезе за смяна. Това принуди стюардите да пуснат виртуална кола за сигурност, а Пиастри смени гумите си в опит да пресече Макс Верстапен.

Обиколка 16 

Джордж Ръсел и Люис Хамилтън продължиха да се борят за позиция. Ръсел скъси дистанцията поради груба неточност на Хамилтън.По-младия британски пилот беше блокиран и дори напусна пистата. 

В същата обиколка Макс Верстапен смени гуми, а Хамилтън също направи това след борбата със своя партньор в отбора.

Серхио Перес пък напусна състезанието след проблем в колата от множеството удари.

Обиколка 19

Моментално след смяната на гумите Верстапен отново взе лидерството. На пистата беше останал Джордж Ръсел, но той се даде без бой поради високата скорост на Ред Бул и различната стратегия, която имаха в Мерцедес.

Обикола 22

И Ланс Строл се оттегли от екшъна. Предното счупено крило по болида на канадеца не му позволи да продължи да се състезава с конкурентно темпо

Обиколка 28

Пореден пилот няма да довърши състезанието. Алекс Албон се присъедини към Ботас, Перес, Строл, и Сърджант. Така Уилиямс остана без кола на пистата.

Обиколка 32

Над 14 секунди преднина за Макс Верстапен пред Ландо Норис.

Обикола 34

Ред Бул ще опита нещо много интересно. Перес, който отпадна, може отново да се появи на пистата. Целта е да се изчистят наказанията, които получи и да не се добавят те към следващото състезание в Катар.

Обиколка 42

Оскар Пиастри осъществи много добра атака срещу Джорж Ръсел в битка за място на подиума. След дълга подготовка австралиецът използва ДРС системата и се отправи към първи подиум в кариерата си.

Обиколка 46

Критичното състояние на гумите на Джордж Ръсел го направиха уязвим. Шарл Льоклер се възползва и с изпреварване застана на четвърта позиция.

Обиколка 51

И Карлос Сайнц изпревати Ръсел. Ферари с много по-добро темпо спечели 6-та позиция.

Обиколка 53

Ред Бул е новият стар шампион при конструкторите!