Хонда може да получи консултация от Мерцедес, за да подобри своите хибридни турбо двигатели за Формула 1. До този отчаян ход японците ще прибегнат, за да прекратят мъките за отбора на Макларън, който обслужват.

Британците се надяваха поне през 2017 година да бъдат по-конкурентни на пистата, но още предсезонните тестове показаха, че това няма да се случи, а ситуацията изглежда дори по-мрачна. Гран При на Бахрейн, третото състезание от настоящата кампания, и третото отпадане на Фернандо Алонсо явно са убедили Хонда, че са необходими доста по-драстични мерки.

Хонда планира сериозни подобрения за Сочи

По тази причина японците са почнали дискусия с Мерцедес относно възможността за консултации, с чиято помощ скоростта при работата да се ускори. Факт е, че Хонда трябва да мисли не само за подобряване надеждността на двигателите си, така и върху сериозното отстъпление по отношение на мощността.

Наскоро шефът на програмата във Формула 1 на японската компания Юсуке Хасегава призна, че всички правят каквото могат, за да подобрят незавидната ситуация. „Правим всичко по силите си, извличаме полза от всеки външен източник от информация, от който можем. От началото на март, ние почти напълно променихме своята организация. Смятам, че сега работим по-добре, но е малко късно да модифицираме разработката си“, коментира босът.

Хонда се цани да снабдява втори във Ф1

„Разбира се, не е лесно, модификациите по двигателя отнемат време и тъкмо това е проблемът. Имаме и някои добри елементи, но цялостният пакет все още не е готов. Не изключваме възможността да ползваме консултанти, както казах, използваме доста външни ресурси“, допълни Хасегава.