Главният инженер в тима на Мерцедес във Формула 1 Андрю Шовлин заяви, че в базата в Бракли ще направят подробно разследване и анализ на представянето на мотора на Хонда, в болидите на Ред Бул и Алфа Таури, по време на уикенда за Гран при на Мексико.

Пистата „Ерманос Родригес“ се намира на над 2200 метра надморска височина, което коренно променя изискванията към работата на колите и техните задвижващи единици. Тук традиционно отборите залагат на екстремни решения за охлаждане на двигателите заради разредения въздух.

Според Шовлин обаче пакетът на Хонда не е бил толкова по-добър от този на Мерцедес, като свидетелство за това е съботната квалификация. Тогава Валтери Ботас и Люис Хамилтън се наредиха първи и втори, докато дуото на „биковете“ Макс Верстапен и Серхио Перес остана на втората редица. В неделя обаче нещата се обърнаха и Верстапен триумфира пред Хамилтън и Перес, докато Ботас завърши извън точките, след като бе завъртян от Даниел Рикиардо още на старта.

Gulliver/GettyImages
97 снимки

„Знаем, че сме направили прогрес, но беше невъзможно да останем с тях. Ние се фокусирахме повече върху шасито и как да спрем пързалянето в завоите и съответното прегряване. Не мисля, че имахме дефицит от гледна точка на задвижващата система. Все пак ще анализираме и това. Просто е много трудно да се направят ясни заключения на базата на само едно състезание. Нужни са няколко, за да разберем всичко“, каза Шовлин.

Лошата новина за Мерцедес е, че и предстоящата тази седмица надпревара в Сао Пауло също е на висока надморска височина, макар и не толкова екстремна, колкото тази в Мексико. На „Интерлагос“ отново се очаква от Ред Бул да задават темпото, точно както бе и на „Ред Бул Ринг“ в Австрия, и на „Ерманос Родригес“, които са другите писти на висока надморска височина.

Шовлин коментира и самия старт в Мексико. „Самото начало беше добро. Люис беше бърз, но не можа да се включи на струята на Ботас. За съжаление Макс се възползва от ситуацията, озова се на състезателната траектория в първия завой и поведе. Труден ден. Много от това, което се обърка, се случи през първите 20 секунди... В групата на лидерите имахме само една кола, а второто място беше най-доброто, на което Люис можеше да разчита“, каза Шовлин. „В шампионата не сме там, където бихме искали да бъдем, но ще дадем всичко от себе си и ще се опитаме да покажем нещо във финалните състезания", не губи вяра инженерът.