Пилотът на Ред Бул и лидер в световния шампионат Макс Ферстапен спечели по безапелацонен начин състезанието за Гран при на Мексико. Надпреварата от 18-ия кръг във Формула 1 на пистата "Ерманос Родригес" в Мексико Сити предложи много емоции, но не в битката за първото, а за второто място, за което до последния завой се бореха настоящия световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес и втория пилот на Ред Бул Серхио Перес. В крайна сметка британецът удържа второто място пред любимеца на местната публика.  

Gulliver/GettyImages
97 снимки

Макс съумя да излезе лидер още след спирането за първия завой, след като се възползва по най-добрия начин от несигурните стартове както на Ботас, така и на Хамилтън. Той не допусна нито една грешка през цялото състезание и се доближи още повече до така мечтаната шампионска титла. Така Верстапен увеличи преднината си на върха в класирането през тази кампания на 19 точки пред Хамилтън - 312.5 спрямо 293.5. при само 4 старта до края на сезона. Ред Бул пък е само на 1 пункт от Мерцедес (478.5) в надпреварата при конструкторите. Трети вече е тимът на Ферари с 268.5, а МакЛарън е на 4-ата позиция с 255. Следващата седмица предстои Гран при на Бразилия.

4-и в Гран при на Мексико се подреди Пиер Гасли от Алфа Таури. След него финишираха пилотите на Ферари - Шарл Льоклер и Карлос Сайнц. Топ 10 допълниха Фетел, Райконен, Алонсо и Норис. Валтери Ботас, който започна от първа позиция днес, но нямаше ден, помогна поне малко на съотборника си, отнемайки бонус точката за най-бърза обиколка в самия край от Ферстапен. Финландецът обаче завърши на незавидната 16-а позиция.


Още на старта лидерът Валтери Ботас не успя да потегли по най-добрия начин и беше атакуван от съотборника си Люис Хамилтън преди спирането за първия завой от вътрешната страна. Макс Ферстапен пък атакуваше финландеца от външната. В крайна сметка пилотът на Ред Бул успя да излез на първа позиция, следван от Люис, който остана втори.

Веднага след това Ботас бе ударен в задна дясна гума от Даниел Рикардо от отбора на МакЛарън, завъртя с и остана на място, докато всички останали болиди го изпревариха. На пистата пък излезе кола на сигурността. Валтери все пак успя да продължи, но веднага влезе в бокса за смяна на гуми и се върна на последна позиция.

В шестата обиколка състезанието бе рестартирано и Ферстапен не остави шансове на Хамилтън за атака, като така запази лидерската си позиция. На трета позиция пък се движеше местния любимец Серхио Перес.

Двама пилоти пък отпаднаха в началните обиколки на надпреварата. Това бяха Мик Шумахер от Хаас и Юки Тсунода с колата на Алпин. 

Ферстапен продължи да води и увеличиваше преднината си пред Хамилтън до около девет секунди, докато Перес догонваше настоящия световен шампион. Ботас пък се изкачваше в класирането и достигна до 12-ата позиция. 

В 30-ата обиколка Хамилтън пръв влезе в бокса от лидерите и сложи гуми хард. Той се завърна на пистата на пета позиция зад Шарл Льоклер. Монегаскът и Пиер Гасли, който беше трети, влязоха в бокса и така Хамилтън излезе трети на почти 30 секунди от лидера Ферстапен.

В 33-ия тур и нидерландецът също сложи най-твърдите сликове, като се завърна на втора позиция с аванс от малко над 7 секунди пред Хамилтън. В 41-ата обиколка и Перес влезе за смяна на гуми, след което се завърна на пистата на трето място зад Хамилтън.

В 42-ата обиколка Ботас влезе за смяна на гуми, но механиците се забавиха сериозно, като стопът му отне малко над 11 секунди и финландецът се върна на пистата на 15-ата позиция.

Към 50-ата обиколка Макс продължаваше да води с 13 секунди пред Хамилтън, докато Перес гонеше британеца, като изоставаше на 6 секунди от него.

Ферстапен продължаваше да води убедително и излгеждаше, че победата му е сигурна, но постепенно Перес догонваше Хамилтън за второто място. В последните 10 обиколки мексиканецът натисна сериозно и разликата между двамата падна под секунда, но Чеко така и не успя да изпревари Люис, макар че битката между двамата продължи буквално до последния завой. 

В крайна сметка победата отиде на сметката на Макс, втори остана Хамилтън, а трети - Серхио Перес. 


В съботната квалификация финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас изненада, като спечели полпозишън, изпреварвайки своя съотборник Люис Хамилтън и нидерландеца Макс Ферстапен с колата на Ред Бул.

Ферстапен беше фаворит предвид предишните му резултати в Мексико и свободните тренировки, доминирани от Ред Бул. Неговият мексикански съотборник Серхио Перес пък го придружаваше на втора редица. Следваха французинът Пиер Гасли (Алфа Таури) и испанецът Карлос Сайнц-младши с Ферари. Даниел Рикиардо с МакЛарън и Шарл Льоклер с Ферари заемаха съответно седмата и осмата позиция.

Девети и десети в квалификациите останаха японецът Юки Цунода (АлфаТаури) и британецът Ландо Норис (МакЛарън), но стартираха от дъното, наказани за замяна на части от двигателя си с над разрешения брой за сезона. Такъв беше и случаят с французина Естебан Окон (Алпин) и канадецът Ланс Строл (Астън Мартин). Британецът Джордж Ръсел (Уилямс) пък подлежеше на наказание от пет позиции за преждевременна смяна на скоростната кутия.


FINISHED | ГРАН ПРИ НА МЕКСИКО - победител: Макс Ферстапен (Ред Бул), втори: Люис Хамилтън (Мерцедес), трети: Серхио Перес (Ред Бул)

Стартовата решетка: