Мерцедес приключи сезона по шампионски във Формула 1 с двойна победа. Вторият пилот на тима Валтери Ботас триумфира, след като в предишния ден спечели и квалификацията, а подгласник му беше световният шампион Люис Хамилтън. 

Единствената интрига в последното състезание беше само около второто място в крайното класиране, за което се бореха финландецът и Себастиан Фетел. Но за да завърши Ботас втори, трябваше германецът или да не завърши, или да не е в зоната на точките. 

Ботас направи това, което зависеше от него, но четирикратният световен шампион не изпусна третата си позиция и така не позволи да бъде задминат в генералното класиране. С това беше сложена и точка на сезона във Формула 1. 

Стартът на "Яс Марина" в Абу Даби не предложи особена драма и фаворитите запазиха позициите, които бяха извоювали и преди началото на състезанието. Това позволи на Ботас да поеме инициативата от първата обиколка и да я задържи до края с малко прекъсване. 

Хамилтън се движеше през цялото време близо до него, но в нито един момент не се приближи на по-малко от половин секунда зад съотборника си, който комфортно водеше колоната до края. 

Двамата се бяха откъснали с много пред Себастиан Фетел, а основната рокада в челните позиции беше, когато Кими Райконен излезе четвърти и запази мястото си до развяването на карирания флаг. 

Единствените, които не успяха да завършат състезанието заради повреди в болидите си, бяха Даниел Рикиардо и Карлос Сайнс-младши. Това се отрази в загубата на четвъртото място от Рикиардо в крайното класиране. 

В крайна сметка, без особени драми и излишни емоции, Ботас се поздрави с победата в последното състезание и след като подгласник му остана Хамилтън, в Мерцедес заслужено отвориха шампанското. 

След цялата тази развръзка крайното класиране при пилотите изглежда по следния начин: Люис Хамилтън е коронован за световен шампион с 363 точки, а втори е Себастиан Фетел с 317. Трети остана Валтери Ботас с 305 пункта. Кими Райконен излезе четвърти с 205 точки, а Даниел Рикиардо с 200 се свлече на петото място. 

С 668 точки Мерцедес приключи сезона на върха в класирането при конструкторите. Втори остават от Ферари с 522 точки.