Мерцедес ще остане във Формула 1 със заводски отбор поне още един сезон, но няма гаранции, че ще продължи да се състезава и след това, твърдят немски медии. Според информацията екипът ще подпише новото споразумение Конкорд, но само до края на 2021 г. Понастоящем Мерцедес нямало да поеме ангажимент за по-нататък.

Gulliver/Getty Images
70 снимки

Днес трябваше да изтече срокът, в който отборите от Формула 1 трябва да подпишат новия договор, уреждащ взаимоотношенията между екипите, ФИА и притежателя на търговските права.

От Формула 1 обаче съобщиха, че са се наложили някои законови уточнения в последния момент. Поради това срокът е изменен и първият вариант за подписване е 18 август, а финалният – 31 август.

Първоначалните разговори за настоящия проектодоговор започват още през 2017 г. Той трябваше да бъде сключен през миналата година, но това не се случи, а през 2020-та разговорите бяха принудително спрени заради пандемията от COVID-19. През втория уикенд на пистата Силвърстоун спортният директор на Мерцедес Тото Волф заяви, че не е доволен от спогодбата. Освен това обвини други шефове на отбори в двуличие. Волф заяви, че някои от колегите му пред камерите говорят едно, а пред Либърти Медия – съвсем друго.

Екълстоун включваше клаузи за огромни обезщетения при евентуално предсрочно напускане на спорта. Твърди се, че по настояване на Ред Бул в сегашния вариант е залегнало ново условие. То позволява на F1 екипите да решават участието си година за година. Освен това елиминира гигантските обезщетения при излизане от F1. Това означава, че отборът на Мерцедес би могъл да се изтегли след още един сезон.

За евентуално напускане на Мерцедес от Формула 1 се говори от известно време с оглед на предизвиканата от коронавируса криза. Тя обаче доведе до сериозно съкращаване на бюджетите в Гран при и отлагане на новите технически правила за 2022 г. Настоящите болиди са замразени и ще се използват и през 2021 г. Това означава, че Мерцедес може да участва още един сезон при доста по-ниски разходи и с перспективата за още титли във витрината на концерна.