Люис Хамилтън спечели първото си състезание за сезон 2020 във Формула 1, след като триумфира в Гран При на Щирия. Миналата неделя откриващия старт на шампионата бе спечелен от пилота на Мерцедес Валтери Ботас, но днес шесткратният световен шампион бе безапелационен. Втори остана именно финландският му съотбнорник, а трети Макс Верстапен от Ред Бул.

Gulliver/Getty Images
29 снимки

На старта Хамилтън потегли добре и не позволи на Верстапен да го атакува. Нидерландецът пък трябваше да се отбранява от третия, Карлос Сайнц, който стартира по-добре от пилота на Ред Бул, но не успя да завърши атаката си и дори трябваше да мине през зоната на сигурност след агресивната защита на Макс.

Секунди по-късно се стигна до безумен инцидент между двамата пилоти на Ферари. Шарл Льоклер пробва ненужна атака срещу съотборника си Себастиан Фетел, при наличието на повече от четири болида в завоя и удари германеца.

Себастиан остана без задно крило и в този момент реално надпреварата за четирикратния световен шампион приключи още преди средата на първата обиколка.

В 6-ата обиколка и Леклер се прибра в бокса заради невъзможността му да довърши състезанието с пораженията по болида му, които сам нанесе, след като удари съоторника си.

До 20-ата обиколка Хамилтън отвори комфортна преднина от близо четири секунди пред втория Макс, а съотборникът му Ботас вече изоставаше на седем секунди на третото място. 

В 25-ата обиколка първи от лидерите в бокса за смяна на гуми влезе Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул влезе втори и се върна на пистата на трето място.

След три обиколки Хамилтън отговори на Верстапен и също смени гумите си. Британецът се върна на трасето на второ място, но временният лидер Ботас все още не бе направил първия си стоп.

В 35-ата обиколка и Валтери Ботас мина през бокса за нови гуми. От първа позиция финландецът се върна на трасето на трета след съотборника си Хамилтън и втория Верстапен.

В 55-ата обиколка Ботас най-сетне започна да настига Верстапен, но дистанцията все още бе 7.3 секунди. 6 обиколки по-късно тя вече бе стопена на четири.

В 63-ата Перес направи нова най-бърза обиколка, а междувременно Ботас вече дишаше във врата на Макс - 2.2 секунди.

3 обиколки след това Ландо Норис записа най-бърза обиколка.

В 69-ата обиколка логичното се случи и Валтери най-сетне успя да задмине младия си нидерландски опоненти, изкавайки се на втора позиция.

С тази битка приключи второто Гран При за сезон 2020 в Австрия. След първите трима останаха Албън на четвърта позиция, Норис на пета, Перес шести, Строл седми, Рикиардо осми, Сайнц девети, Квят десети. Световният шампион от 2007 година Кими Райконен приключи извън зоната на точките на 11 място.