Шампионът при конструкторите във Формула 1 през последните 4 сезона – Мерцедес се обърнал със зов за помощ до доставчика на гуми „Пирали” след екстремния блистъринг по време на предсезонните тестове в Барселона. Този ход обаче не срещна подкрепата на останалите отбори, които не изпитват същите проблеми като немците.

Според германското издание „Ауто Мотор унд Шпорт” до 3 състезания италианската компания ще предостави решение – гума с по-тънко външно покритие.

Блистърингът е процес, който се получава при част от гумата, когато тя прегрее. Така външният слой омеква и от него започват да се отчупват цели парчета. Именно подобни проблеми демонстрира Мерцедес в Барселона, а от „Пирели” се оправдаха с новия асфалт на трасето „Каталуня”. „Тъй като всички неравности бяха загладени, колите могат да се движат по-ниско и да произвеждат още по-голямо сцепление. То може да доведе до прегряване предвид постоянното натоварване”, обясни спортния директор на доставчика Марио Изола.

Не пропускайте днешната последна свободна тренировка в Бахрейн (начало в 15 часа) и квалификацията от 18 часа! Пряко по DIEMA SPORT и онлайн на GONG PLAY и PLAY DIEMA XTRA!

В същото време трябва да се отбележи, че „Пирели” умишлено изработи гумите за настоящия сезон с идеята да бъдат по-меки от онези за миналата година. Така температурните граници, в които гумите функционират оптимално бяха понижени. Затова и толкова рано през сезона се забелязва тенденция към прегряване. То резонира в по-ниска скорост в състезанията и допълнително затруднява изпреварванията.

Затова Мерцедес предложи на „Пирели” да намали дебелината на покриващия слой за критичните състезания. По-тънката „кора” означава по-малко движение на гумата, следователно и по-малък риск от прегряване. Решението на този етап е намаляване покриващия слой с 0,4 милиметра, което не е чуждо на компанията – подобни действия имаше на „Монца” и „Спа” през 2011-а и 2012-а. Тази промяна ще се отрази върху общото тегло на автомобилите, което би намаляло с около килограм, а отборите ще трябва да го попълнят с баласт.

За да се стигне до подобна промяна в краткосрочен план, „Пирели” се нуждае от най-малко 70 процента одобрение сред отборите. Дори и да не го получи, италианската компания би могла да аргументира евентуална промяна като мярка за сигурност. Сигурно е обаче едно – на този етап конкурентите на Мерцедес не са съгласни на подобен род промени.

„Ние нямаме проблеми с блистъринг”, обявиха от Макларън. Ред Бул, които са далеч по-сериозен опонент на Мерцедес, също изрази протест. „Нашата кола се отнася с гумите по-внимателно от тази на Мерцедес”, каза пилотът Даниел Рикиардо, докато шефът Кристиан Хорнер беше красноречив: „Защо да сменяме гумите, щом Мерцедес има проблем? Човек трябва сам да се постарае да управлява правилно гумите си.”