Бившият пилот на Ферари във Формула 1 Фелипе Маса има само една причина, поради която „скудерията” за втора поредна година да се сгромолясва шумно след лятната пауза в шампионата. Бразилският ветеран счита, че това се дължи на почти декадата без трофей във витрината на отбора.

Също както през 2017-а и сегашният шампионат започна да се развива крайно зле за „черните кончета” във втората си половина. Макар че в момента тимът разполага с далеч по-добра кола, отколкото тогава, Мерцедес и Люис Хамилтън отново изковаха огромно предимство, възползвайки се от множество грешни решения на конкурентите.

Маса, който беше част от Ферари през 2008 година, когато тимът за последен път спечели титла, заяви, че всичко се дължи на напрежението на всяка цена сушата да бъде прекъсната. „Спечелихме шампионата през 2007-а, а после и през 2008-а, но след нея започнаха някои сериозни проблеми. Тимът така и не спечели друг трофей”, коментира Маса.

„Може би когато си тръгнах от Ферари през 2013-а, чувствата тогава са сходни с тези в момента. Имаше натиск да спечелим, а хората в отбора се огъваха под напрежението. Те изпитват трудности да вършат работата си по ефективен начин.”

„Според мен тази година те може би загубиха битката – макар че още не съм съвсем сигурен, че са отписали титлата – заради някои грешки. Очевидно там усещат по-сериозно напрежение в сравнение с Мерцедес, където то е доста по-малко.”

„Мерцедес спечели четири години поред. Доста по-лесно се работи, когато титлата е у теб, а не когато се изисква да победиш. Тогава шансът за допускане на неточност е по-голям”, заключи Маса.