Нидерландската верига супермаркети Jumbo е един от най-старите спонсори на трикратния световен шампион във Формула 1 - Макс Верстапен. Двете страни си партнираха повече от десетилетие, но тяхното партньорство няма да продължи.

Една от причините за тази раздяла е фактът, че Jumbo започна да се изтегля от спонсорството в спорта. Доскоро компанията работеше съвместно с един от най-големите колоездачни отбори в света, който бе познат като Jumbo-Visma в периода 2019-2023.

Това изтегляне на Jumbo стартира след като през октомври 2022 бившият състезател и изпълнителен директор на компанията Фриц ван Ерд се оттегли, след като беше заподозрян в пране на пари. На негово място беше назначен Том ван Веен, който промени политиката на компанията относно спонсорството в света на спорта.

„През последните години Jumbo изгуби своя фокус. Добавихме различни активности, които не ни помогнаха да станем по-големи. Станахме много активни в спонсорството в спорта.

Но като погледнем успехите на атлетите и отборите трябва да си зададем въпроса дали те ни прилягат на нас. Макс Верстапен е световен шампион, но ние сме нидерландска верига супермаркети и дори не сме най-голямата. Нямаме много работа на световната сцена.

Сега няма да налива десетки милиони в спонсорство. Вместо това ще използваме тези пари, за да намалим цените в нашите магазини. Това е цялостната идея на Jumbo“, обясни Ван Веен.