Неудачната поредица за Макс Ферстапен като че ли няма край от началото на сезона. Още в първата свободна тренировка преди Гран При на Азербайджан холандецът се блъсна в една от предпазните бариери за ужас на всичките механици и шефове в бокса.

Хилядни решиха първата тренировка в Баку, Ферстапен се блъсна

На уличното трасе в Баку Ферстапен сбърка горе-долу по средата на сесията, когато изтърва от контрол задните гуми на колата си. 20-годишният младок опита да поправи грешката си, а прекалената корекция плъзна цялата кола и тя се удари странично в стената. Сблъсъкът не криеше опасност за самия пилот, ала сериозно резонира по самочувствието му. Това си пролича от начина, по който видимо разклатеният Макс изчака доста унило в една от страничните улички на азербайджанската столица, докато подвижния кран изваждаше колата му извън трасето.

Анализ на кариерата на Макс Ферстапен

Ферстапен: Нямам нужда от работа с психолог

Духът му определено няма нищо общо с миналогодишния и няма как да е другояче, след като дотук през 2018-а не е имал състезателен уикенд, в който Ферстапен да не е замесен в някакъв инцидент на пистата. Може би късметът го споходи единствено в Австралия, където по време на откриващото сезона състезание болидът му се завъртя на 360 градуса и като по чудо остана в играта, поради което 6-ото място не изглеждаше чак толкова зле.

Оттам нататък обаче нещата станаха по-сериозни. В Бахрейн Ферстапен за малко да извади и себе си, и Люис Хамилтън (Мерцедес) от състезанието, провокирайки контакт между гумите на двете коли. Британецът реагира много ясно, наричайки конкурента си „тъпанар”, а 19-ото място за Макс и наложените наказания бяха още един повод за нерадостни размисли.

В Китай отново Ферстапен излезе на преден план в напълно погрешната светлина. Заради наивен опит за изпреварване срещу Себастиан Фетел при битката за третото място, холандецът пак осъществи контакт и завъртя двете коли. Той завърши 5-и, но пък провали състезанието за Фетел, който се срина до 8-а позиция.

Днес още в първата тренировка лошата серия продължи. Със сигурност до неделя младежът ще се опита да избегне други подобни епизоди, за да не дава „храна” на критиците си, които и без друго се вглеждат в твърде агресивния му стил.