Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен получи наказание от 10 секунди след края на Гран При на Саудитска Арабия във Формула заради инцидента му със седемкратния шампион Люис Хамилтън с Мерцедес в края на 37-а обиколка.

Освен тях нидерландецът беше санкциониран и с две наказателни точки към своя състезателен лиценз и вече има 7 от началото на година.

В 37-ата обиколка след атака на Хамилтън последва нова агресивна защита от стана на Ферстапен. Малко по-късно от Ред Бул инструктираха Ферстапен да върне позицията на британеца. Нидерландецът го направи, но точно когато Хамилтън го доближи, намали драстично скоростта и двамата се удариха.

По време на състезанието Ферстапен беше наказан с 5 секунди, но след състезанието стюардите решиха да го санкционират с още 10 секунди. Така той завърши на 21.825 секунди зад британеца.

Въпреки наказанието си пилотът на Ред Бул запазва второто си място от надпреварата в Джеда, в което победата спечели Хамилтън. Освен това британецът взе и бонус точката за най-бързата обиколка, с което изравни своя съперник на върха в генералното класиране един кръг преди края на шампионата. Двамата имат по 369.5 точки преди Гран При на Аби Даби следващия уикенд. Ферстапен обаче има предимство, заради постигнатите девет победи за сезона срещу осем на Хамилтън.