Люис Хамилтън ще стартира от последните позиции на Гран при на Германия, след като получи механични проблеми по време на първия етап на квалификацията. Световният шампион се оплака, че не може да смени предавка на скоростната кутия в края на Q1. Пилотът не успя да продължи своята квалификация, тъй като ударите в бордюрите бяха прекалено тежки, а от отбора споделиха, че болидът е загубил хидравличен натиск след сблъсъците в шиканите.

Хамилтън обеща, че отново ще се бори за победата, но не вярва, че състезанието на Хокенхайм ще е с подобен сценарий, както бе това в Англия. На Силвърстоун, Хамилтън се завъртя след допир с Кими Райконен в третия завой на първата обиколка и продължи от последна позиция. Люис финишира на второ място зад победителя Себастиан Фетел след много солидно каране.

„Ще дам всичко от себе си в неделното състезание, за да финишираме, колкото се може по-напред в подреждането, но това състезание няма да бъде, както бе на Силвърстоун”, сподели Хамилтън след края на квалификацията в Германия.

„Вярвам, че ще се изкачим по-нагоре, но колко точно не мога да кажа”.

Проблемът на Хамилтън дойде, след като той „прелетя” и се покачи над бордюрите, но британският пилот отказа да се признае за виновен след случката в Германия. Шефът на тима Тото Волф пък сподели, че това е бил тежкият белег, който е оставил след върху представянето на „сребърните стрели” на Хокенхайм.

„Хамилтън не можеше да смени предавка и му наредихме да спре болида, тъй като, ако беше продължил, то можеше да има допълнителни щети върху колата. Данните от колата след пристигането ѝ обратно в бокса са били категорични, че ударът в бордюрите е причината за загуба на управлението и колата да излети над шиканите”.

Люис категорично отказа да поеме вината и не смята, че допирът на болида с високите шикани са причината за слабия резултат, който записа.

Съботният ден на уикенда в Германия бе поредният тежък за Мерцедес. „Сребърните стрели” претърпяха двойно отпадане в Австрия и инцидентът с Райконен на ГП на Германия.