Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън показа много трезва преценка в минутите след победата си в Гран При на Баку. Тя бе първа за британеца през 2018-а година и дойде при възможно най-необичайните обстоятелства.

Люис Хамилтън изплува на върха сред катаклизмите в Баку

Три големи фактора повлияха много сериозно, за да стъпи Хамилтън на най-високо стъпало. Това бяха катастрофата между пилотите на Ред Бул Макс Ферстапен и Даниел Рикиардо в 40-ата обиколка, блокажа на гумите за Себастиан Фетел при опита да изпревари лидера Валтери Ботас при подновяването в 48-ата и тур по-късно спуканата гума, която извади Ботас от надпреварата.

„Със сигурност не очаквах това. Много емоционално състезание. Валтери Ботас направи по невероятен начин всичко, което се искаше от него. Той заслужаваше да спечели това състезание. Разбира се, същото може да се каже за Себастиан Фетел. Крайно съм изненадан, че победих днес”, заяви Хамилтън.

„Мисля, че днес имах много късмет. Струва ми се малко нереално и странно, че съм тук. Просто не се предадох и продължих да натискам. Истината е, че не беше много чисто моето състезание”, добави британецът.

С тази победа Хамилтън излезе начело във временното класиране при пилотите със 70 точки. Втори е Себастиан Фетел с 66.