Дебютантът в редиците на Ферари Шарл Льоклер призна, че се чувства жертва на част от отборните заповеди, които получи в първите три състезания от Формула 1 през този сезон. Монегаскът обяви преди Гран При на Азербайджан, че оттук нататък ще следва нарежданията от бокса само в определени ситуации.

В Китай станахме свидетели на поредния пример, в който „скудерията” жертва представянето на 21-годишния състезател. В състезание №1000 от Формула 1 Льоклер трябваше да пропусне пред себе си Себастиан Фетел, който обаче не завърши по-високо от третото място, което получи с тази рокада. В откриващото за сезона Гран При на Австралия младокът получи нареждане да кара зад Фетел, макар да бе по-бърз. Той сам призна, че не се е съобразил с отборни заповеди в Бахрейн, където изпревари Фетел в 5-ата обиколка, ала механичен проблем с двигателя му отне възможността да победи.

„Разбира се, че във Формула 1 винаги ще има отборни заповеди. Зависи от ситуацията дали ще ги приема. В някои случаи ще ги следвам”, смело заяви Льоклер преди първите тренировки в Баку.

„Дразнещо е, когато си в колата и ти бъде казано да пропуснеш друг автомобил. Всеки състезател намира за фрустриращо да получи такава инструкция.”

„Ясно ми е, че Матия Биното (шефът на Ферари – б.р.) трябва да взима решения в питлейна. В крайна сметка при тях драмата е много повече, отколкото при мен зад волана”, добави Льоклер.


Проследете целия интригуващ уикенд около Гран При на Азербайджан, 4-и кръг през сезона във Ф1, чрез преките предавания на DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA. Квалификацията в събота, 27-и април, стартира в 16 часа българско време, а състезанието е ден по-късно, навръх Великден, от 15,10 часа.