Пилотът на Ферари във Формула 1 Кими Райконен не се съгласи с мненията, че е действал опасно при опита си да изпревали Валтери Ботас (Уилямс), което доведе до сблъсък помежду им и наказание от 30 секунди за Ледения.

Заради санкцията Райконен загуби петото си място и се свлече до 8-а позиция, което позволи на Мерцедес да спечели предсрочно титлата при конструкторите за втора поредна година.

„През цялото състезание колата се държа добре, особено след спирането ми в бокса. После обаче се оказах заклещен от други автомобили и нямах скорост на правите, така че ми беше трудно да изпреварвам“, каза Кими.

„Накрая опитах да изпреваря Валтери на същото място, където го изпреварих по-рано през състезанието. Преминах добре през третия завой и при следващия щях да имам достатъчно място, затова реших да опитам. Не знам защо той направи така – или не ме очакваше, или не ме видя. Веднъж щом започнах маневрата, вече нямаше връщане назад. Опитах се да мина колкото се може по-отвътре, но нямаше как и се сблъскахме“

„Жалко е за нас и за тях, никой не иска катастрофи, макар те да са част от играта. Наистина е жалко, но моят ход бе базиран на добър шанс и изобщо не беше луд“, коментира Райконен.