Новият резервен пилот на Уилямс Роберт Кубица призна голямото си разочарование, че не успя да се добере до титулярна позиция в отбора от Формула 1. Полякът говори пред медия в родината си и заяви, че въпреки всичко мечтата му за пълноценно завръщане в „кралските гонки” остава жива.

През лятото 32-годишният Кубица и десет лета по-младият от него Сергей Сироткин водиха битка за мястото до Ланс Строл през сезон 2018 година. Заради физическото си състояние, младостта си и спонсорския гръб младият руснак имаше предимство, но – макар така и да нямаше официално потвърждение – фактическите резултати зад волана също са говорели в полза на Сироткин.

Защо Уилямс избра Сироткин пред Кубица?

Случилото се обаче няма да сломи боеца Кубица, чиято кариера във Ф1 бе прекъсната заради зловеща катастрофа в рали състезание, почти отнела живота ми. „Следващите 7, 8, 9 месеца от сезона ще ме закарат по близо до мечтата”, коментира пилотът. „Не знам колко близо съм в момента, но сега това не е важно.”

„По правило подхождам винаги с ниски очаквания и имам навика да вярвам в нещата само когато те наистина се случат. В даден момент обаче почти бях убедил себе си, че ще участвам в първия старт в Австралия.”

Уилямс оставя вратичка за голямата мечта на Кубица

„Дали ще ми е трудно да гледам Сироткин отстрани? Не съм мислил за това, не смятам, че ще е приятно изживяване. Да ходя по състезания и да гледам как другите пилоти се състезават няма да е готино, но си струва, ако ще помогне за завръщането ми. Може би това ще е просто част от дългото пътуване, което направих дотук, затова се радвам, че съм на такъв етап.”

Уилямс се надява на дълги години работа със Сироткин

„Също така смятам, че ще имам и страхотни моменти, когато ще чувствам задоволство от моята роля, макар че няма да се боря на пистата. Ще направя всичко възможно за още един шанс (да се състезава – б.р.). Боря се да си върна това, което животът ми отне до някаква степен. Дано не ми е било отнето безвъзвратно”, добави Кубица.