Новият тест пилот на Уилямс Роберт Кубица би могъл да си заслужи правото да бъде повишен до титулярен състезател през 2019 година. Това разкри техническият директор на отбора от Формула  1 – Пади Лоу.

Полякът не е част от „кралските гонки” от 2011 година насам, когато претърпя зверска катастрофа в рали състезание. През миналия сезон той даде всичко от себе си, участвайки в тестове за Рено и Уилямс, за да си осигури така мечтаното завръщане на стартовата решетка.

Уилямс се надява на дълги години работа със Сироткин

В крайна сметка битката за свободното място в тима от Гроув бе между него и руския дебютант Сергей Сироткин, като младокът получи правото да бъде съотборник на Ланс Строл. За 32-годишният Кубица остана утехата да бъде тестови пилот, който ще се изявява предимно в петъчните сесии.

„Нека да го кажа по малко по-различен начин:  смятам, че Роберт преминава през едно пътуване в търсене на начин да се върне във Формула 1, което започна от мига, в който той пострада в онази катастрофа”, коментира Лоу. „Той заслужава голямо признание, защото са нужни невероятна отдаденост, много смелост и посвещаване за постигането на подобна цел.”

Кубица: Глупости са, че карам само с една ръка

„Неговото пътуване продължава и през тази година с нас, в ролята на тестови пилот. Не става дума за това, което му липсва – просто пазарът на пилоти във Ф1 е конкурентен, трудно е да получиш място. Винаги има много, много повече талантливи пилоти спрямо свободните места.”

„Роберт не би искал нещата да се случат по друг начин. Той трябва да си заслужи правото да бъде състезател, каквито и да са свободните позиции през 2019 година.”

„Дали сме избрали Сироткин само защото е надвил Кубица в тестовете? Няма да говоря по тази тема. Свършихме много работа с доста пилоти в процеса на селекция. Избрахме Сергей заради цялостното му представяне, съпоставено с тези на много други пилоти, а не само на Роберт. Сироткин беше явният фаворит”, допълни Лоу.