Когато звездата на Роберт Кубица посърна, тогава изгря тази на Сергей Сироткин. 

Всички трепетно очакваха да станат свидетели на една от най-емоционалните и значими истории в световния спорт. След като този сценарий не се изпълни, е редно да се погледне хладнокръвно на събитията. Най-важното, което трябва да се изтъкне, са резултатите. 

Очакваше се Кубица да бъде много по-бърз от Сироткин на теста в Абу Даби, за да може да изпревари и финансовото предимство на руснака. Това обаче не се случи и така се реши голямата дилема.

Все още бди неизвестната за това какво можеше да бъде темпото на Кубица в състезания и дали щеше да се почувства по-добре с напредването на сезона. Неговите изпитания бяха далеч от категорични и то при положение, че зад себе си имаше цялата подкрепа на механиците в тима, които обожаваха идеята именно Роберт да се състезава за тях. Всичко това обаче не трябва да подрива уменията на Сироткин. Руснакът се бореше във F2 и е един от тези пилоти, които имат много добри технически познания.

Двамата претенденти се изправиха един срещу друг още на тестовете за Рено на “Хунгароринг” по-рано през 2017-та и тогава се спекулираше, че Роберт е имал малко по-добри резултати. В края на сезона обаче с Уилямс в Абу Даби ситуацията е била точно обратната. Сироткин методично подобряваше стила си и имаше малшанса за това да попадне на механични проблеми с колата на Рено или на дни, в които валеше, когато имаше ангажимент по време на първите свободни тренировки в няколко уикенда през годината.

След като стана ясно какво е решението на тима, Уилямс сега се изправят пред ситуацията да имат Ланс Строл, който ще бъде в едва втория си сезон и Сироткин, който пък дебютира. Перфектният вариант бе да бъде привлечен Фернандо Алонсо, с когото е бил осъществен контакт. Испанецът обаче отказа и така тимът от Гроув нямаше как да осъществи мечтата си за 5-звезден пилот, около когото да се развива колата.

Роберт Кубица за времето си беше от този калибър и макар и да не успя да го подпечата с титла, се появи на радара на Уилямс. Той бе по пътя на завръщането и дори и да не бе на 100% същият пилот като преди, то само той попадаше в категорията на пилоти, които търсеха от екипа. Мястото му обаче не бе гарантирано, даже напротив - трябваше да се пребори за него с представяне - такова, което не успя да затвърди по доминантен начин.

Всички се питат дали това е краят на една от най-обединяващите теми за феновете на спорта? Според някои британски колеги - не, - защото Кубица е невероятна личност. А и моят колега и приятел инж. Иван Тенчев ми казваше преди години - Животът е много интересен и никога не знаеш къде и как ще се пресекат пътищата. Винаги могат да се отворят различни възможности.