Какъв беше проблемът на Ферари по време на Гран При на Австралия на "Албърт Парк"? Вижте анализ на специалистите инж. Иван Тенчев и Траян Сарафов в предаването "Формула 1 Токшоу" в ефира на DIEMA SPORT 2.

"Най-лесното е лоши настройки на болида, ако погледнем анализа, в почти всяка една сесия използваха различни настройки, не намериха вярното решение и баланса. Пистата "Албърт Парк" е доста различна спрямо другите писти от календара, в най-бавните завой, първи, трети и 13-ти, там са идвали проблемите за Ферари, когато ускоронието е слабо няма как и скоростта да е висока. Асфалтовото покритие е доста различно, то е част от градската мрежа, по-грапав е, Фетел се оплака, че не е могъл да използва потенциала на гумите, доста са факторите. Въпросът е дали това ще продължи и в другите стартове", коментира Траян Сарафов.

"Темата Ферари е доста интересна, огромна е разликата между предсезонните тестове и състезанието в Австралия. Независимо от максималното изправяне на крилата, което да помогне на предните гуми да работят по-добре в определени моменти от свободните тренировки не са дали необходимия резултат при завоите, а изправените крила забавят и болида на правите. Как ще се развие големия двубой в следващите състезания между Ферари и Мерцедес. В Австралия на един неравен асфалт нещата са различни спрямо Барселона, очаквали са с мекотата на окачването колата да запазва аеродинамиката от Барселона, но не се получи, както беше в Испания. Какво ще стане в Бахрейн и Китай, ще е интересно", добави инж. Тенчев.

"Шарл Льоклер беше критичен към себе си, след като показа отлична скорост по време на квалификацията, но направи и грешки, лидер на тима със сигурност ще е Фетел, предвид това, че Льоклер трябва да понатрупа опит", коментира инж. Тенчев по повод битката между пилотите във Ферари.