Испанското правителство има интерес да провежда по две състезания от Формула 1 на година, заяви министърът на спорта Пилар Алегрия след обявяването на новината за договора между най-престижния автомобилен шампионат и Мадрид.

Гран при на Испания в момента се провежда край Барселона, но договорът на каталунското трасе е до 2026. Именно от тогава влиза в сила контрактът на Мадрид, който е за десет години.

Министър Алегрия заяви, че е имал срещна с президента на Формула 1 Стефано Доменикали и на нея е разкрил интереса на правителството към организирането на две състезания - едно в Мадрид и едно в Каталуния. Това съобщава ДПА. Испания е провеждала по две състезания и в миналото, а сега това прави Италия. САЩ има най-много домакинства - по три на година.

Между 2008 и 2012 Формула 1 организира състезания във Валенсия като Гран при на Европа. Гран при на Испания бе провеждано в Барселона.

"Барселона е Формула 1 и организаторите работят върху това ситуацията да не се променя. Испания заслужава възможност да увеличи присъствието си в календара", заяви Доменикали, цитиран от вестник AS./БТА