На фона на множеството оплаквания от страна на част от отборите и пилотите във Формула 1 срещу ограничените предсезонни тестове ръководителят на Ред Бул Кристиан Хорнър сподели своето мнение, че те могат да бъдат ограничени допълнително.

През 2023 за втори път в рамките на последните три години екипите разполагат със само три дни за подготовка преди старта на битката за световните титли. Това означава, че всеки пилот ще получи приблизително ден и половина зад волана на своя автомобил преди началото на първия състезателн уикенд за сезона във Формула 1.

Според Хорнър обаче тестовете могат да бъдат ограничени до само два дни, особено на фона на факта, че техническите правила през следващите години ще бъдат стабилни. Той също така цитира и добрата надеждност на модерните автомобили както и все по-дългия календар като аргументи за скъсяване на тестовете.

„Три дни са твърде много, само вижте надеждността, която демонстрирахме сутринта – каза Хорнър в средата на първия ден на теста в Бахрейн. – Имахме само един червен флаг в самото начало, това беше единственото спиране на сесията. Сега правилата във Формула 1 са стабилни. Някои хора биха предложили защо на фона на разрастващия се календар да нямаме само два дни за тестове преди състезанията.

„Да, това може да обърка класирането в началото на сезона, но толкова лошо ли е това? Освен това сега имаме достатъчно състезания и има предостатъчно време за наваксването на началното изоставане. Аз мисля, че със сегашните двигатели и правила три дни са твърде много, можем да ги намалим до два“, коментира още шефът на Ред Бул.

Той обаче уточни, че преди старта на сезон 2026 тимовете ще имат нужда от повече време за тестване, тъй като тогава ще бъдат въведени изцяло нови технически правила. Те ще засегнат не само аеродинамиката и шаситата, но и двигателите, които за първи път от 2014 година насам ще бъдат променени.

„През 2026 нещата ще са напълно различни, защото тогава шаситата и двигателите ще са напълно нови за всички. Тогава ще ни трябва повече време за тестове“, заяви Хорнър.

Сходно мнение с неговото, поне що се отнася до тестовете през 2026 година, сподели и новият шеф на тима на Ферари Фредерик Васьор.

„Този сезон е продължение на предходния. Не виждам смисъл да имаме повече тестове. Може би с новите правила през 2026 ще ни трябва повече време за изпитания, но за 2023 мисля, че нещата са добре“, каза Васьор.

Един от пилотите, които не се изказаха толкова негативно срещу ограничената подготовка е Валтери Ботас. Представителят на Алфа Ромео каза, че сред пилотите всеки един би искал да има повече време за тестове, но призна, че при гладко протичане на изпитанията ден и половина е напълно достатъчен, ако няма голяма промяна в правилата.

„Ако имаш чист тест, ден и половина е напълно достатъчно време да усетиш колата, особено ако няма голяма промяна в правилата. С модерните симулатори е много лесно да се предвиди какъв ще бъде балансът на колата, усещането между симулатора и реалността е много близко. Все пак всеки би искал да има повече време на пистата, но с модерните инструменти всичко е поносимо“, заяви Ботас.