Пилотът на Ред Бул Макс Ферстапен никога не е имал намерение да участва пълноценно в трите етап от квалификацията за Гран При на Италия. Според техническия директор на партньора Хонда – Тойохару Танабе, холандецът е планирал да изпълни малко на брой обиколки в Q1.

Дори и това не се получи, тъй като още в самото начало на съботната битка за позиции се задейства обезопасителна система в неговия задвижващ блок. Така той трябваше да се прибере в бокса и прекара там остатъка от квалификацията. Това не беше от кой знае какво значение за него, тъй като дни по-рано стана ясно, че Ферстапен ще стартира от дъното на стартовата решетка заради смяна на двигателя над определения за това лимит.

„Макс не получи шанс да усети колата, след като гумите му се превъртяха при преминаването през един от бордюрите”, коментира Танабе. „Като резултат двигателят трябваше да се справи с повече обороти от предвиденото, затова и системата за безопасност влезе в ефект.”

„От Международната федерация по автомобилизъм добавиха и свой обезопасителен режим, който допълнително намали мощността”, разкри японецът.