Трикратният световен шампион във Формула 1 - Макс Верстапен, отново сспечели полпозишън, след като бе най-бърз в квалификациите преди Гран при на Австралия. В хода на квалификацията нидерландецът на няколко пъти се оплака от недозавиване, което обаче беше изчистено при връщането му на пистата за третата част на сесията. За пилота на Ред Бул това бе трети пореден полпозишън през новия сезон, като по този начин оформи своеобразен хеттрик.

Верстапен завъртя 21 обиколки в Мелбърн, като даде най-добро време от 1:15.915. За втората позиция се пребори пилотът на Ферари Карлос Сайнц, който остана на 0.270 от лидера. Трети пък ще стартира вторият пилот на Ред Бул – Серхио Перес, който остана на 0.359 от Верстапен.

От втора линия ще започне още Ландо Норис с Макларън, който остана на 0.400 от нидерландския пилот. Шарл Льоклер с Ферари пък остана едва пети (+0.520), следван от Оскар Пиастри с Макларън, докато пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел остана със седмо време и изоставане от 0.809 от Верстапен. Топ 10 допълниха Юки Цунода и двамата пилоти на Астън Мартин - Ланс Строл и Фернандо Алонсо.

Снимки: Gulliver/GettyImages
71 снимки

Голямата изненада бе свързана с пилота на Мерцедес Люис Хамилтън, който остана с 11-то време и дори не успя да влезе в последната трета квалификация. Преди края на Q2 „сребърните стрели“ впрегнаха всички усилия в последната обиколка на Хамилтън, но Юки Цунода изненада британеца, изхвърляйки го от Q3.

Състезанието за Гран при на Австралия в Мелбърн е в неделя от 06:00 часа българско време.