Решението по отношение бъдещето на Алфа Таури ще бъде взето от акционерите в Ред Бул, заяви Хелмут Марко. По време на предсезонните тестове от Формула 1 в Бахрейн излезе информацията, че компанията иска или да продаде екипа от Фаенца, или да го премести във Великобритания. Говорител на Ред Бул заяви след това, че засега нямало да има промени в структурата. Подобни действия обаче по принцип няма как да се случат от днес за утре.

Показателно за ситуацията е и включването на Марко, който до края на 2022 г. твърдеше категорично, че Алфа Таури не се продава. Тогава коментарите му бяха във връзка със слуха, че може Хонда да купи отбора и да се върне в F1 със собствен екип. Сега почти 80-годишният съветник на Ред Бул в F1 съвсем не звучи толкова безапелационно, макар да говори за „слухове“.

„Слухове се появяват от нищото. Не реагираме на такива приказки. Но до каквото и решение да се стигне, то ще бъде взето от акционерите“, заяви Марко

„Разбираемо е, че те не са доволни от деветото място на Алфа Таури (при конструкторите през 2022 г.). Ако от една страна имаш отбор като Ред Бул, който печели шампионата, а от друга отбор, финиширащ предпоследен, то синергиите не се използват правилно. При това положение е напълно нормално да се провежда анализ и акционерите да поискат сметка на екипа“, допълни австриецът.