Звездата на Мерцедес във Формула 1 Люис Хамилтън избегна наказание и ще запази своята първа позиция в утрешния старт за Голямата награда на Великобритания. След края на квалификацията стюардите стартираха разследване срещу представителя на домакините за потенциално препречване спрямо Ромен Грожан (Хаас).

Французинът се оплака, че е бил задържан от британеца в ранните етапи на третата част от битката за позиции. Грожан застигна автомобила на Хамилтън в техничната секция „клъб” и напусна за момент трасето, след което отправи гневни жестове.

Хамилтън с полпозишън у дома си, на крачка от рекорд на Шумахер

Хамилтън предложи своята версия на случая, според която не е блокирал конкурента си. „Тъкмо се готвех за стартирам своята обиколка, Валтери Ботас  беше пред мен, а аз исках да отворя дистанция, както всеки друг на пистата”, коментира британецът. „Зад мен беше една от колите на Форс Индия, която после ме задмина, така че вече нямаше никой зад гърба ми. Тъкмо се канех да настъпя газта, когато погледнах в огледалото и видях, че идва кола.”

„Не знам дали съм попречил, ако съм го сторил, се извинявам. Очевидно явно не съм, но… Нямах никаква индикация от отбора, че някой приближава. Смятам, че не успях да го блокирам”, допълни Хамилтън.

Стюардите анализираха видеозаписите и телеметричните данни, след което решиха да не налагат санкция на британеца. Въпреки това потърпевшият Грожан съвсем не бе щастлив и продължи да настоява, че му е било попречено да направи оптимална обиколка. "Първият ми пробег в Q3 беше наистина добър, а в последния завой бях тотално блокиран от Хамилтън. Това ми струва минимум 3 десети от секундата. Това ми струва най-малко една позиция. Страхотно бе да съм в третата част от квалификацията, но можех да постигна и повече, затова съм разочароваан", заяви Грожан.