Седемкратният световен шампион в автомобилната Формула 1 Люис Хамилтън изрази притеснение, че болидите в състезанието ще станат по-бавни от 2026-а година нататък, след като е видял представянето на двигателите от следващото поколение. В навечерието на Гран При на Канада, който ще се проведе този уикенд, от Формула 1 показаха част от бъдещето си, след като беше разкрита концепцията за нова машина, която би трябвало да осигури по-добри стартове след въпросния период.

Новият по-малък автомобил включва опростен двигател с вътрешно горене, използващ напълно устойчиви горива и въвеждането на нов бутон за усилване при изпреварване. Колата е предвидена да бъде с 30 килограма по-лека от настоящия дизайн, използван в този спорт. Сега Международната автомобилна федерация (ФИА) обеща минимално тегло от 768 кг при почти 800 кг в момента, а от централата се надяват да има по трасетата "пъргав" автомобил, което е в основата на промените.

Самият Хамилтън многократно е подчертавал, че актуалните автомобили във Формула 1 са твърде тежки и тромави, докато Ландо Норис (пилот на отбора на Макларън) заяви в един момент през миналия сезон, че "колите трябва да бъдат конструирани по-леки и тогава ще се превърнат в доста по-живи на пистата".

"Става дума за болид, който е едва с 30 кг по-лек от настоящия. Да ви кажа, не е нещо кой знае какво като разлика, но поне е стъпка в правилната посока. и при новия си дизайн болидите са тежки", обясни Хамилтън, който от 2026-а година преминава в отбора на Ферари. "Въпросната промяна няма да има кой знае какво въздействие. Видях само това, което всички видяха на представянето, но говорих с тестови пилоти, които са я карали на симулатор и те ми казаха, че колата със сигурност ще бъде по-бавна в реални състезателни условия".

Новите промени във Формула 1 направиха така, че сега един отбор доминира и това отнема от атрактивността и конкурентността на спорта. Заради този конкурентен проблем, управителното тяло на ФИА иска да даде нов шанс на останалите. Но в момента Макларън и Ферари започват да настигат доминиращия състав на Ред Бул и евентуални нови промени в конструкцията би била още по-предизвикваща промени.

"Проблемът във Формула 1 е, че когато от ФИА правят някакви промени това се отразява – едни отбори винаги се справят по-добре от други и реагират по-добре за дълъг период от време. Затова се надявам, че новите размествания няма да създадат толкова големи разлики", завърши Хамилтън. / БТА